У овочах на чернівецьких ринках виявили перевищений вміст нітратів

З початку березня місяця перевищення норми нітратів  було в огірках , редисці, капусті.

Як повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, огірки прореагували  в 12  випадках, редис в 14  випадках, в одному випадку – капуста.

Продукція надходить  з Умані, Івано-Франківська, Заліщиків, Херсону, Тарасівців Новоселицького району та із несанкціонованого  ринку, що по вул. Зеленій.

Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість  та безпечність. На продукцію, що  реалізується на ринках –  експертні висновки лабораторії  ветеринарно-санітарної  експертизи, де конкретно зазначаються  фактичні рівні нітратів, їх норми.

Кожен продавець на ринку  зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: прізвище, ім’я, по батькові продавця, місце проживання, назву продуктів рослинного походження, результати досліджень на уміст нітратів.

Чи можливо позбутися нітратів у овочах та фруктах?

Позбутися  нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось  зменшити їхню кількість  все-таки можна.

Первинна обробка  рослинних продуктів: зняття зеленого листя,  що покриває качани:  видалення  качану  з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити  вміст нітратів  на 20-30 %.

Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів  на 10%.

Замочуйте продукти  у чистій  від нітратів воді у співвідношенні 1:10  протягом  не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів  в овочах на 25-30%.

Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні  частина нітратів  повертається  в овочі. (При нарізанні овочів у відвар  переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, саме в нього і перейшли нітрати. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує  перехід нітратів у воду при відварюванні).

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст  нітратів починає падати, а на 18 день дана  сполука  майже не визначається.

При годуванні дітей  морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається  безпечним, тому що нітрати переважно  накопичуються  у її центральній частині.

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

Реклама

Залишити коментар