Куди повертати? В Амстердамі вирішують долю скіфського золота

В Амстердамі триває важливе для України судове засідання – слухання у справі щодо “Скіфського золота”.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов.

“Позиція держави Україна заснована, в першу чергу, на нормах міжнародного права, зокрема положенні Конвенції ЮНЕСКО, та положеннях українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти.

Музей, в оперативному управлінні якого знаходиться “Скіфське золото”, яке складає державну частину Музейного фонду України, не має права розпоряджатися даними музейними предметами.

Перша інстанція вже виграна”, заявив Пєтухов.

Історія навколо позичених в України скіфських коштовностей амстердамським Музеєм Алларда Пірсона в Нідерландах триває вже майже п’ять років – рівно стільки ж, скільки триває анексія Росією українського Криму. Адже саме на півострові розташовані музеї, які надали нідерландцям для виставки переважну більшість із загалом майже 600 об’єктів. Поки експозиція виставлялась на Заході, Росія окупувала та анексувала Крим. Після завершення виставки амстердамський музей одразу ж повернув в Україну 19 об’єктів – ті, що були позичені у Музею історичних коштовностей Києво-Печерської Лаври в Києві. Кому ж  повертати скіфське золото, позичене в Криму, в Амстердамі не знають досі, пише DW.

Реклама

Залишити коментар