У Молдові тривають парламентські вибори і референдум

У неділю, 24 лютого, у Молдові проходять чергові парламентські вибори і консультативний референдум з питання скорочення кількості депутатів парламенту зі 101 до 61.

Перші попередні результати голосування будуть оприлюднені в ніч на понеділок, 25 лютого, повідомляє Reuters.

Особливістю цьогорічних парламентських виборів у Молдові є те, що вони вперше проходять за новою змішаною системою: 50 депутатів будуть обрані за партійними списками, а решта 51 – за одномандатними округами.

Тому виборці голосуватимуть двічі: в один із бюлетенів внесені претенденти на місця в парламенті від політичних партій і рухів, в інший – кандидати в депутати за одномандатними округами.

Аналогічна ситуація і при голосуванні на консультативному референдумі. В одному з бюлетенів громадяни мають відповісти на запитання, чи згодні вони зі скороченням кількості депутатів зі 101 до 61, а в другий включено запитання про згоду (чи незгоду) виборців з відкликанням депутатів у разі невиконання ними депутатських зобов’язань.

Зазначимо, що на нинішніх виборах передвиборна агітація дозволена і в день голосування. Заборона на агітацію діє лише в приміщенні виборчих дільниць.

Основними конкурентами на виборах є Партія соціалістів, правляча Демократична партія та опозиційний блок “ACUM” (Зараз), до складу якого входять партії “Дія та солідарність” і “Платформа “Гідність і правда”.

Для проходження до парламенту партіям необхідно набрати не менш як 6% голосів, а виборчим блокам – 8%.

Фото ілюстративне.

Реклама

Залишити коментар