В Уряді розповіли, що робити членам громад, котрі не хочуть переходити в ПЦУ

Члени громади, які не згодні зі зміною конфесійної приналежності приходу, можуть заснувати нову громаду.
Про це в середу, 6 лютого, заявив директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш у статті, опублікованій в Урядовому кур’єрі, пише Корреспондент.
“Та частина громади, яка нe згодна з рішенням більшості про зміну підпорядкування, можe створити нову релігійну громаду та укласти свою угоду на користування майном або стати частиною іншої громади, що діє поряд і відповідає уявленням про підпорядкування”, – зазначив Юраш.
Він також підкреслив, що загальні збори для зміни підпорядкування скликають члени громади (всі вони наділені таким правом), а не тільки, наприклад, настоятелі храмів. Якщо статутом таке право обмежене, то пріоритет має закон. Рішення про зміну підпорядкування приймається двома третинами голосів від кількості, необхідної для визнання загальних зборів повноважними.
Наприклад, якщо в громаді 100 членів, існує норма 50% плюс 1 голос, то це означає, що 51 чоловік повноважний почати збори, і рішення зборів буде легітимним, якщо його підтримали 34 учасники. Або якщо 100 членів і для повноважності треба дві третини, то почати збори можуть 67 чоловік, і від цього дві третини – 45 осіб – треба для легітимності рішення, зазначив Юраш.
Реклама

Залишити коментар