В Україні може з’явитися завод з виробництва ядерного палива

Через три роки в Україні може з’явитися завод з виробництва ядерного палива.

Україна отримала дозвіл від американської компанії Westinghouse на використання технології виробництва ядерного палива при будівництві заводу. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передає Національний Промисловий Портал.

“За останні три роки Україна почала будівництво чотирьох ядерних об’єктів. Один з них – завод з виробництва ядерного палива. Ми отримали згоду від Westinghouse на використання її технології, і буквально через три роки можемо повністю добудувати цей завод”, – сказав він, виступаючи під час години запитань до уряду.

Насалик додав, що за межами України залишиться лише збагачення урану, яке ми здійснювати не можемо, оскільки втратили статус ядерної держави.

За словами міністра, Україна поступово скорочує поставки ядерного палива з Росії та нарощує з США.

За даними Міненерго, на сьогодні Westinghouse поставила в Україну 45% ядерного палива від загального обсягу поставок, тоді як 2016 року цей показово був на рівні 15%. Решта 54% припадають на Росію, відзначив Насалик.

Сьогодні технологією виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, якими обладнані українські атомні електростанції мають тільки компанії Westinghouse і російська ТВЕЛ.

Фото – unian.ua.
Реклама

Залишити коментар