Комітет ВРУ погодив зміни до законопроекту про перехід релігійних громад

Комітет з питань культури і духовності затвердив нову редакцію законопроекту про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (щодо зміни релігійними громадами підлеглості).

Інформацію про затвердження нового документу оприлюднено на сайті Cerkvarium.

Зазначається, що для зміни підлеглості необхідно внести зміни до статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Питання членства держава залишає на розсуд релігійним громадам та не нав’язує, яким чином їм приймати чи виключати членів парафії.

При цьому громада залишається власником чи користувачем храму чи іншого приміщення. Більше того, законопроектом вводиться тимчасова заборона на проведення будь-яких дій з майном парафії. Тобто під час переходу парафії не можна продати, відібрати, віддати у заставу нерухоме майно парафії.

Якщо при переході виявиться, що існує частина парафії, яка не згідна з переходом – вона може утворити нову релігійну громаду та має право укласти договір про почергове користування храмом.

Змінюється також і порядок реєстрації релігійних організацій. Відтепер їм не потрібно проходити цю процедуру двічі: у Мін’юсті та органі у справах релігій. Реєструвати релігійні організації відтепер буде лише державний орган у справах релігій та відповідні відділи облдержадміністрацій.

Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань культури і духовності Ірина Подоляк в ефірі програми “Перші про головне. Коментарі” на телеканалі ZIK  розповіла, що доопрацьований законопроект №4128 ухвалили більшістю голосів.

“Оскільки зараз релігійні організації в Україні змінюють свою підлеглість, нардепи хочуть дати людям інструменти для того, аби уникнути будь-яких конфліктів, загострень та проблем, пов’язаних із церковним майном”, – пояснила Подоляк.

Окрім цього заступник голови Комітету ВРУ з питань культури і духовності зазначила, що лише один депутат не підтримав змін до законопроекту №4128. І це пан Новинський.

Фото – prm.ua.

Реклама

Залишити коментар