У Росії можуть дозволити збивати пасажирські літаки-порушники

Міноборони Росії підготувало проект постанови, що дозволяє збивати пасажирські літаки, які порушили російський кордон.

Проект оприлюднено на сайті уряду Росії під назвою “Про порядок застосування зброї і бойової техніки при охороні державного кордону Російської Федерації в повітряному просторі Російської Федерації”.

Згідно з документом, пасажирські літаки, які перетинають кордон Росії, можна буде збивати, якщо вони не реагують на попереджувальні сигнали і попереджувальний вогонь, і якщо при цьому їхній політ загрожує масовою загибеллю людей, екологічною катастрофою або нападом на стратегічні об’єкти.

Зазначається, що російські військові мають реагувати вже в тому випадку, якщо невпізнаний літак наблизиться до кордону Росії на відстань менш як 50 кілометрів. Військовий літак-порушник наказано примушувати до посадки на російському аеродромі або до виходу за межі повітряного простору Росії, а якщо він не реагує, його наказано збити.

Заходи однаковою мірою стосуються як військових, так і цивільних літаків. На випадок порушення кордону пасажирським літаком існує застереження, що “при відсутності реальної небезпеки загибелі людей та (або) настання екологічної катастрофи зброя і бойова техніка чергових сил на ураження не застосовуються”, проте як саме має визначатися наявність небезпеки, не уточнюється.

Нова правова норма покликана вирішити суперечності в російському законодавстві, пише газета “Известия”. Закон “Про протидію тероризму” дозволяє військовим збивати в повітряному просторі Росії захоплені терористами пасажирські літаки. А постанова уряду від 1994 року забороняє збивати цивільні літаки, якщо відомо, що на їхньому борту є пасажири. У чинних з 2010 року Правилах застосування зброї і бойової техніки при охороні державного кордону Російської Федерації про можливість збивати пасажирські літаки теж не йдеться.

Фото ілюстративне.

Реклама

Залишити коментар