У Чернівцях перевізники підніматимуть питання про підвищення проїзду – ЗМІ

У Чернівцях перевізники відзначають, що вартість проїзду 5 гривень є недостатнім для розвитку підприємств. Навіть при тарифі 8 гривень вони не наважаться закуповувати нові автобуси. 

Наприкінці року на виконкомі затвердили тариф п’ять гривень, який вже не є тимчасовим. Приватні перевізники, як і раніше, вважають, що тариф занизький. Але чи підвищать його цього року – не знають. Про це повідомляє molbuk.ua.

“Деякі перевізники минулого року подавали економічно-обгрунтований тариф і на шість, і на 7,5 гривень. Я обслуговую маршрут №10А та 19 і там ми прораховували економічно-обгрунтований тариф 6,7 гривні. Але зараз ситуація трохи загальмувалася, бо знизилася ціна на дизельне пальне. Якщо кілька тижнів тому дизпальне коштувало 30-31 гривня, то зараз воно вже 27-28 гривень. Хоча водночас підвищилася мінімальна заробітня плата. Тож почнемо заново перераховувати тариф”, – розповіла директор фірми-перевізника Павліна Храпчинська.

Щодо тарифу у п’ять гривень Павліна Храпчинська зазначає — ця ціна терпима, але не для того, щоби розвиватися.

“Я знаю, що пасажири хочуть нових комфортних автобусів. І я їх розумію. Але навіть при тарифі вісім гривень я би не погодилася взяти нові автобуси. Коли останній раз у 2013-2014 році купувала автобуси, заплатила за них приблизно 450 тисяч гривень. Тепер новий автобус українського виробництва коштує майже два мільйона гривень. За нього нереально розрахуватися. Навіть великі підприємства не наважаться брати нові автобуси. Пасажири хочуть комфорту, хочуть вільних маршруток, а не забитих. Але це може бути, якщо буде відповідна варітість. А поки що все залишиться по-старому”, – сказала Павліна Миколаївна.

Приватний перевізник Олег Огородник вважає, що тариф на чернівецьких маршрутках має бути диференційованим, бо у всіх різних кілометраж.

“Проїзд має становити не менше 6 гривень. І хоч вартість солярки зменшилася, але зросла мінімальна зарплата. Найбільша проблема, що немає стабільності. Сьогодні ціна пального одна — завтра інша. Нічого неможливо спланувати. Розрахунки на підвищення тарифу перевізники будуть подавати, але чи погодить це влада, невідомо. А щоб маршрутки почали нормально їздити, має збільшитися прибуткова складова. А до того не чекайте нових автобусів та нормального графіку рух”, – зазначив Олег Огородник.

Фото ілюстративне.

Реклама

Залишити коментар