На Буковині новостворені громади приступають до роботи

На першому місці за прогнозними фінансовими показниками спроможності є Чагорська ОТГ. На останній сходинці рейтингу – Хотинська ОТГ. 

Цими днями в них відбуваються перші сесії, на яких обрані голови та депутати набувають своїх повноважень, передає ІА АСС.

Окремо варто зазначити, що Новодністровська ОТГ в складі міста обласного значення Новодністровськ та села Ломачинці утворилась без виборів відповідно до прийнятого в минулому році Закону щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. З 1 січня ця громада вийшла на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України.

Серед першочергових завдань, що стоять перед новими громадами – процедура реорганізації структур управління в нову структуру на базі центру громади, утворення старостинських округів, оновлення структур та штатних розписів рад, створення депутатських комісій, виконкомів рад.

Наступне важливе задання – це прийняття бюджету громади в нових фінансових умовах. Нині багато зусиль покладається і Департаментом фінансів ОДА, і працівниками Центру розвитку місцевого самоврядування, щоб бюджети нових громад були прийняті якнайщвидше.

Саме в цих важливих питаннях, в перших кроках громадам варто уникнути помилок, адже вони закладають підвалини для роботи як мінімум на весь рік. Надалі громади працюватимуть над отриманням повноважень в сфері управління освітою, культурою, передачею відповідного майна від районних рад.

Якщо скласти умовний рейтинг ОТГ за прогнозними фінансовими показниками спроможності, то лідером цього рейтингу буде Чагорська ОТГ – її очікувані доходи перевищуватимуть видатки на 6524 тис. грн. Ці кошти мають піти на розвиток громади. Окремо державою згодом буде нарахована сума інфраструктурної субвенції.

На другій сходинці серед нових громад – Неполоковецька ОТГ, її доходи перевищують прогнозні видатки на 5866 тис. грн. На третьому місці – Новодністровська ОТГ, її позитивне відхилення становить трохи більше 1 млн. 700 тис. грн. Ставчанська громада є практично беззбитковою, але і коштів на розвиток там буде небагато – при доходах 11153 тис. грн. очікуваний обсяг видатків 11123 тис. грн. Позитивне відхилення становить лише 30 тис. грн.

Прогнозовано негативне відхилення може бути в Хотинській ОТГ, оскільки до неї увійшли села з малокомплектними школами, на які досить великі видатки. Плюс на райцентр традиційно падає великий тягар видатків районних закладів культури, позашкільної освіти, молоді, спорту тощо, який фінансувався з районного бюджету.

Тому ці цифри є досить умовними і швидше слугують певною відправною точкою для того, аби же зараз думати над диверсифікацією джерел наповнення місцевих бюджетів та оптимальним здійсненням видатків в межах громади.

Всі добре розуміють, що незважаючи на прогнозні показники, економно підходити до реалізації нових повноважень доведеться усім.

На фото – перша сесія міської ради Хотинської ОТГ. “Хотинські вісті”.

Реклама

Залишити коментар