Пересадка органів в Україні: з 1 січня вводять нові правила – МОЗ

З 1 січня 2019 року кожен повнолітній українець зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе прийняти це рішення за нього після його смерті.

Відповідну Постанову КМУ ухвалили на засіданні Уряду 27 грудня 2018 року. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Заяви про донорство можна буде надати як особисто трансплант-координатору в медзакладах, що здійснюють діяльність пов’язану з трансплантацією, так і посадовій особі Уповноваженого органу з питань трансплантації. Також порядок перебачає, що у майбутньому буде  можливість подання електронної заяви про згоду чи незгоду на донорство шляхом заповнення онлайн-форми на сайті Уповноваженого органу з питань трансплантації, яку необхідно обов’язково завірити особистим електронним цифровим підписом.

“З 1 січня 2019 року трансплантація в Україні проводитиметься. Ті лікарні, які проводять лікування цим надзвичайно складним методом, матимуть змогу і далі рятувати людські життя. Також з 1 січня нового року рішення про проведення лікування методом трансплантації ухвалюватиме консиліум лікарів медзакладу, де пацієнта внесено до списку очікування. Свою згоду або незгоду на отримання лікування пацієнт надаватиме лікуючому лікарю медзакладу, який проводить трансплантацію”, — зазначили у прес-службі МОЗ.

На сайті додається, що заяви про рішення стати або відмовитись бути донором українці подаватимуть або до лікарів медзакладу, який буде займатись трансплантацією, або трансплант-координатору, уповноваженій особі у центрах донорства крові та центрах вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації.

“Також такі заяви можна буде надати своєму сімейному лікарю чи терапевту. Усі заяви зберігатимуться у закладах охорони здоров’я, де їх прийняли, з дотриманням законодавства щодо захисту персональних даних. Упродовж трьох днів від початку роботи Уповноваженого органу з питань трансплантації усі заяви будуть перенаправлені до нового Центрального органу виконавчої влади (ЦОВВ)”, — наголосили у МОЗ.

Фото ілюстративне, inlviv.in.ua.

Реклама

Залишити коментар