Бешлей став антигероєм-2018, відзначившись у витрачанні бюджетних коштів Чернівців – ЗМІ

“Закупівлі Чернівці” підбили підсумки закупівель у Чернівецькій області за 2018 рік та склали рейтинг осіб, хто цього року відзначився з негативної сторони в закупівлях і/чи витрачанні бюджетних коштів.

Зазначається, що 5 місце посів начальник Управління капітального будівництва Чернівецької ОДА Олександр Пуршага. За рік він використав тільки 21 мільйон з 55 на реконструкцію перинатального центру, які ще з травня лежать на рахунках казначейства області. Саме за його керівництва вартість об’єкта зросла з 79 до 161 мільйонів гривень.

Упродовж 2018 року Олександр Пуршага та екс-губернатор розповідали на прес-конференціях, що основною причиною затягування реконструкції є нестача коштів. Але, як виявилось, цифри кажуть інше. Днями новий договір підряду щодо реконструкції перинатального центру отримує ПП “Промбудсервіс-Косів”, який вже 7 років ніяк недореконструює перинатальний центр.

4 місце, за підсумками “Закупівель Чернівців”, посів голова Чернівецької митниці Державної фіскальної служби Микола Салагор.

Як йдеться у повідомленні, його підпис стоїть під одним з найдорожчих та сумнівних п’яти договорів, укладених в 2018 році розпорядниками Чернівецької області, які перевищували 90 мільйонів гривень.

15 червня 2018 року митниця уклала договір з маловідомою вінницькою фірмою ТОВ “Проектспецмонтаж”. Це закупівля будівництва вантажної ділянки пункту пропуску для автомобільного сполучення “Порубне”. Вражає вона не лише заявленою сумою — майже 93 мільйони, а й результатами, бо десь загуляли 16 млн. грн.

“35% робіт по цьому будівництву виконуватиме субпідрядник – чернівецька фірма ТОВ “Будторгінвест” (та, що екс-начальника управління капбудівництва Чернівецької ОДА Дякона)”, – повідомили “Закупівлі Чернівці”.

У березні 2018 року ТОВ “Будторгінвест” пробувало себе теж на цій закупівлі. Пропонувало 76,1 мільйон. Але тоді тендерний комітет всі заявки відхилив, бо не було надано підтвердження наявності людей і техніки, а у “Проектспецмонтаж” не було надано розрахунків. А на другу закупівлю, яка описана вище, ТОВ “Будторгінвест” подавався вже виключно як субпідрядник ТОВ “Проектспецмонтаж”.

Тобто, митниця організовує перший конкурс, куди подається фірма, яка пропонує ціну на 16 мільйонів меншу від заявленої, але програє. Але потім ця фірма виконуватиме частину робіт для компанії, яка виграла цей же тендер, але митниця заплатить їй майже стільки, скільки і закладено в закупівлі — 92,6 мільйони.

Олександр Фищук, екс-голова Чернівецької ОДА, запам’ятався втратою 68 мільйонів гривень на ремонти доріг, через що йому присудили 3 місце в рейтингу.

5 вересня 2018 року уряд в рамках програми “Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення” передбачили зменшення видатків з Чернівецької області на суму 67,81 млн. грн. В ОДА повідомили, що урядова перевірка знайшла порушення фірмою “ІНТЕКО ХОЛДІНГ СРЛ” істотних умов договору щодо ремонту дороги-підїзду до КПП “Порубне” і договір було розірвано, уряд забрав гроші.

Хоча міністр інфраструктури на засіданні уряду дав інше публічне роз’яснення щодо профуканих мільйонів.

2 місце спільно віддали ректору Чернівецького національного університету Степану Мельничуку і головному бухгалтеру Сільвії Марут.

ЧНУ відзначилася як установа, яка ігнорує відкриті тендерні торги. З 193 торгів тільки 23 відбулися з конкурентами, решта 170 – без конкуренції і економії бюджетних коштів.

Будівництво бази для проходження практики студентів у Мигово розпочали у вересні 2017 року. Без проведення тендерних закупівель укладено договір між ЧНУ і ФОП Лапушняк Ганною Григорівною щодо будівництва огорожі території бази за 500 тис. грн. У травні 2018 року будівництво продовжили і знову без тендеру. ПП “Єврофасадбуд”, якщо вірити підписаному договору, зобов’язалось збудувати колибу та котедж за 549 тис. грн. У липні 2018 року з’являються нові підрядники фізичні особи-підприємці. Знову без тендерів і конкурентів 1 млн.250 тис. грн. йде на будівництво котеджів ФОП Гросул Оксані Миколаївні та 68 тис. грн. Мацишину Ярославу Тарасовичу за проектування нових котеджів. Отож на будівництво бази практики для студентів без тендерів і конкурентів ЧНУ ім. Федьковича витратив уже 2,3 млн. грн.

Також у 2018 році ЧНУ закупив радіообладнання для прослуховування на 881 тис грн.

Антигерой закупівель і витрачання бюджетних грошей – депутат від “Рідного міста” і тепер вже директор департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Володимир Бешлей.

Саме через його департамент проходять сотні мільйонів гривень на ремонти.

“Отож, чому він перший у списку, спитаєте ви? Чому не секретар міськради Василь Продан? Ми теж думали над цим питанням. Але підписи в договорах Бешлея. Звичайно, це все відбувається не без згоди і покровительства Василя Продана. Але тут просто для нового господарника розчистили дорогу, розстелили червону доріжку та ще й прикрасили гірляндами. Тому нехай він і дрібний, але його теж треба знати і відзначити”, – зазначається на сторінці “Закупівлі Чернівці”.

Повідомляється, що 8 серпня 2018 року Чернівецька міська рада скасувала допорогові закупівлі для програми “Комфортне місто”. Саме через департамент Бешлея здебільшого йдуть кошти по цій програмі. Вже у вересні у Чернівцях розпочалась хвиля реєстрації нових фірм у помічників та родичів депутатів з фракції “Рідне місто”.

“Ну але загалом, ці депутатські “мєждусобойчики” – це таке, дріб’язок. Бо ось “розіграти” сотню мільйонів, розрити взимку Проспект Незалежності і Героїв Майдану, щоб ці мільйони там закопати – це, звичайно, вищий пілотаж. З легкої руки керівництва міста так в Чернівцях ТОВ “Компанія “Євродор” і ТОВ “ПБС” грають і працюють”, – йдеться у повідомленні.

За червень-грудень 2018 року департамент ЖКГ провів 240 процедур закупівлі робіт, послуг на загальну вартість 434 млн.грн. І тільки 33 процедури були конкурентними, решта 207 ( 72 млн.грн.) – це кулуарщина, договорняки і роздача своїм, рідним.

Фото – Володимир Бешлей.

Реклама

Залишити коментар