Україна готує новий прохід через Керченську протоку – Турчинов

Україна планує здійснити новий прохід через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

В інтерв’ю BBC  він заявив, що українські кораблі ще будуть намагатися пройти через Керченську протоку.  “Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред’явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму”, – заявив Турчинов..

За його словами,з цим питанням не можна зволікати.

“Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил. У нас немає альтернативи таким діям”, – заявив секретар РНБО.

Олександр Турчинов  висловив думку, що було б логічним, якби кораблі НАТО запрошені нами в порти Азовського моря довели, що Росія повинна рахуватись з міжнародним правом.

“Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів”, – додав Турчинов.

“Якщо залишити напризволяще ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо наші моряки не будуть негайно звільнені з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не буде нести за це відповідальність. Давайте говорити чесно – РФ засуджена, але не покарана. Після такої агресії повинні бути значно посилені санкції проти Росії, вжиті відповідні заходи щодо російського флоту по всьому світу, інакше наступні дії будуть ще кривавішими і небезпечнішими не лише для України, а й для інших країн”, – підсумував секретар РНБО

Реклама

Залишити коментар