Затверджений план територіальних громад на Буковині не покриває всю область – експерт

На сайті Кабінету Міністрів України опубліковано розпорядження про затвердження змін до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області.

Відповідно до розпорядження, затверджений план не покриває 100% території Чернівецької області і в трьох районах області залишаються “білі плями”, інформує експерт Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Тарас Прокоп.

“На жаль, він не покриває 100% територію області, а все через те, що схвалений Чернівецькою обласною радою проект змін містив чимало пунктів, які суперечили Методиці формування спроможних територіальних громад і про що ми говорили раніше”, – написав Тарас Прокоп на своїй сторінці у  Facebook.

За його словами, Кабмін не затвердив зміни по Сокирянській ОТГ, в яку хотіли включити всі необ’єднані села Сокирянського району. Не затверджено Киселівську громаду, яка згідно з раніше затвердженим планом мала бути частиною Ставчанської громади. А також не затверджено ряд подрібнених громад в Глибоцькому районі (Тарашанську, Сучевенську, Карапчівську та Кам’янську).

“Згідно з затвердженим планом, в Чернівецькій області має бути 42 об’єднані територіальні громади. Це означає, що зміни до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області будуть вноситися ще як мінімум один раз”, – йдеться у дописі.

Як відомо, 24-го липня Чернівецька обласна рада схвалила подані ОДА зміни до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області, який покривав 100% території області.

Відповідно до схваленого проекту змін, в Чернівецькій області мало бути створено 47 об’єднаних територіальних громад, а в затвердженому Кабінетом Міністрів України плані їх 42.

Кабмін відхилив пропозиції щодо розширення меж Сокирянської ОТГ, яка в схваленому варіанті мала включати всі необ’єднані села Сокирянського району. Також було відхилено пропозицію про виокремлення в перспективному плані Киселівської громади (с. Киселів, с. Борівці та с. Шишківці), Тарашанської громади (с. Тарашани, с. Опришени, с. Станівці, с. Привороки та с. Слобідка), Карапчівської громади(с. Карапчів, с. Йорданешти), Сучевенської громади (с. Сучевени, с. Купка, с. Корчівці) та Кам’янської громади (с. Кам’янка, с. Старий Вовчинець, с. Багринівка).

Тож через порушення Методики формування спроможних територіальних громад в Сокирянському, Глибоцькому та Кіцманському районах Чернівецької області залишаться “білі плями”, тобто населені пункти, які  не включені в жодну громаду відповідно до перспективного плану.

Реклама

Залишити коментар