Зображення ЧНУ на монетах Румунії не має розглядатися як прояв територіальних претензій до України – МЗС

Міністерство закордонних справ України не вбачає проявів територіальних претензій до України у використанні Нацбанком Румунії зображення центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича на ювілейних монетах.

“Наразі у Румунії відсутні будь-які територіальні претензії до України”, – повідомили у міністерстві, пише molbuk.ua.

Як зауважили у відомстві, міністерство у своїй діяльності приділяє пріоритетну увагу протидії зазіханням на цілісність України.

“…що закріплено у статті 2 Договору про відносини добросусідства і співробітництва між Україною та Румунією. Жодна з впливових політичних сил країни не ставить за мету перегляд існуючих кордонів з нашою державою. Румунія безумовно підтримує незалежність, державний суверенітет і цілісність України, категорично засуджує військову агресію РФ та тимчасову окупацію українських територій”, – йдеться у відповіді міністерства за підписом в.о. директора Другого європейського департаменту В. Шкурова.

Разом з тим, у МЗС України відзначили, що румунська сторона “постійно і послідовно підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію нашої країни”.

“Слід згадати, що у липні 2014 року Парламент Румунії першим ратифікував Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС”, – зауважили в міністерстві закордонних справ.

Також у МЗС повідомили, що “серед румунських політиків та громадських діячів існує певна кількість осіб, які висувають ревізіоністські та екстремістські гасла, а також намагаються поширити їх серед румунської національної меншини в Україні”.

“Компетентні органи України вживають необхідних заходів з метою запобігання і протидії такій діяльності”, – додали у міністерстві.
МЗС відреагувало на появу на грошах Румунії зображення Чернівецького університету

Водночас у документі зазначається, що “для Румунії емісія ювілейних монет є складовою частиною відзначення історичних подій, які призвели до створення сучасної румунської держави 1 грудня 1918 року. Ця дата відзначається румунським народом як національне свято”.

“На нашу думку, поява на монетах зображення колишньої Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, де 29 жовтня 1918 року було оголошено про “об’єднання Буковини з Румунією”, не повинна однозначно розглядатися як прояв територіальних претензій до нашої держави з огляду на те, що ця історична подія є глибоким минулим. Її оцінка належить вже не політикам, а історикам обох країн”, – прокоментували у МЗС.

Раніше повідомлялося, що зображення центрального корпусу Чернівецького національного університету з’явилося на румунських пам’ятних монетах. Національний банк Румунії випустив ювілейні монети до сторіччя об’єднання румунських земель. В обіг ввели монети номіналом 100 лей, 10 лей, 1 лей та 50 бані із зображенням колишньої Резиденція митрополитів Буковини і Далмації.

Питання використання зображення ЧНУ Нацбанком Румунії викликало суспільний інтерес. Так, у Чернівцях подали електронну петицію з вимогою “засудження створення Національним банком Румунії монети з нагоди 100-річчя приєднання до Румунії Північної Буковини і Бессарабії з зображенням будівлі нинішнього ЧНУ ім. Ю.Федьковича”. Утім, охочих підписати звернення небагато.

Реклама

Залишити коментар