На Буковині кількість хворих на кір зростає: більше 250 випадків за тиждень

У Чернівецькій області протягом тижня, з 28 листопада по 5 грудня, захворіло кором 258 осіб (179 дітей та 79 дорослих), що на 42% більше, ніж попереднього тижня.

Про це повідомили в обласному лабораторному центрі МОЗ.

Протягом тижня випадки кору реєструвались у м.Чернівці – 77, Хотинському районі – 46, Кіцманському –29, Сокирянському – 23, Вижницькому – 20, Герцаївському – 18, Заставнівському – 8, Сторожинецькому – 16, Новоселицькому – 12, Глибоцькому – 7, Путильському – 2, Кельменецькому – 0.

За період спалаху з 01.01.2017 по 05.12.2018 в Чернівецькій області зареєстровано 3048 випадків кору. Серед захворілих 2109 дітей та 939 дорослих. Було госпіталізовано 1426 хворих, з них 732 дітей.

Протягом спалаху у 122 хворого кором зареєстровані ускладнення, захворіло кором 35 вагітних та 5 новонароджених. Летальних випадків від кору в області не зареєстровано.

В облачному лабораторному центрі МОЗ нагадують, що кір – небезпечне захворювання, проти якого немає ліків. 

Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Перелік протипоказань щодо вакцинації КПК невеликий. За світовими стандартами він не включає легкі застуди з температурою до 38°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:
– Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
– Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).
– Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
– Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. 
Реклама

Залишити коментар