Лідери G20 пообіцяли спільно боротися з причинами міграції

Учасники саміту G20 підписали спільну підсумкову декларацію, яка обійшлася без несподіванок і проривів. Небагато уваги в заключному документі приділено темі біженців та клімату. Засудження протекціонізму – також відсутнє.

Про це повідомляє DW.

Досягнувши мінімального компромісу в питаннях міжнародної торгівлі, боротьби зі зміною клімату і неконтрольованої міграції, лідери G20 підписали підсумкову декларацію саміту в Буенос-Айресі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що підписання декларації стало можливим завдяки “конструктивній спільній роботі” і “готовності до компромісу”.

Спільна заява містить обіцянки створювати кращі робочі місця, вплинути на чинники міграційних криз, а також провести “необхідну реформу” Світової організації торгівлі (СОТ). Останнього наполегливо вимагали США. Тим не менш, у документі не йдеться про засудження протекціоністських заходів, а також бракує слів підтримки щодо багатосторонніх торговельних угод.

Підсумковий документ з клімату, як і в 2017 році в Гамбурзі, підписали тільки 19 країн – США відмовилися його підтримати. Росія, Туреччина і Саудівська Аравія, за даними з французької делегації, сумнівалися до останнього.

Проблема міграції в документі згадується лише двома позиціями. Зокрема йдеться про те, що потоки біженців є “глобальною проблемою, що має гуманітарні, політичні, суспільні та економічні наслідки”. Лідери G20 пообіцяли спільно боротися з її причинами.

Саміт був затьмарений подіями в Керченській протоці, де російські прикордонники захопили три кораблі ВМС України, пізніше всі українські моряки були заарештовані.

Німецька канцлерка Анґела Меркель разом із президентом Франції Еммануелем Макроном нагадала Володимиру Путіну про необхідність повернути Україні кораблі та матросів, затриманих нещодавно.

Реклама

Залишити коментар