У Хотинській школі-інтернат нелюдські умови життя – омбудсмен

Умови проживання у Хотинській школі-інтернаті принижують гідність людини, є жорстокими і нелюдськими. У закладі порушують права вихованців на свободу пересування, особисту безпеку,  гідні побутові умови, якісне харчування та медичне забезпечення.

Такими є результати перевірки Хотинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №2. Відвідала заклад моніторингова група у складі регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області, координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області.

У школі навчаються діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку. Зараз у закладі навчається 91 дитина з 2 до 9 класу.

Моніторингова група звернула увагу на низку недоліків. Спальні кімнати учнів на ніч закривають на навісні замки. Щоб відвідати туалет, діти змушені кликати через вікно чергового або ж справляти потреби у миски чи відра.

“У випадку виникнення вночі пожежі в спальному приміщенні, діти не зможуть евакуюватися,  і це при тому, що в спальних корпусах немає жодного вогнегасника”, – йдеться на офіційній сторінці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також моніторингова група повідомляє, що дітям не дозволяють відвідувати душ.

“Незважаючи на те, що у закладі є душова кімната, учні не можуть митися там в будь-який день за власним бажанням протягом тижня і змушені митися у житлових корпусах. Навіть діти молодшого віку змушені самостійно носити гарячу воду із сусіднього корпусу відрами, а потім розводити її холодною водою, митися, використовуючи  тазики та самостійно прати собі нижню білизну”, – йдеться у публікації.

Звернула увагу комісія і на наявність оголених дротів від різної техніки у кімнатах, яку учні безконтрольно намагалися відремонтувати.

На складі, як сказано у звіті, була недостатня кількість продуктів харчування, журнал складської продукції не вівся належним чином.

Монітори виявили, що дитячі порції в їдальні значно менші, ніж мають бути за нормами.

Крім того, моніторинговій групі не змогли продемонструвати жодного листка комплексного огляду дітей лікарями за минулий рік. Неналежним чином ведеться фіксація звернень учнів до лікарів та госпіталізації. Лікування учнів у лікарні не відображене в їх медичних картках.

За результатами візиту до Чернівецької обласної державної адміністрації буде направлено  листи реагування.

Реклама

Коментарі:

  • про “директора ” , ” завучку ” та вчителів можу розкати більше …….

    • Там давно творится ужасное в етой школе . у меня там учились 2 племянника и я там не раз бвла . но то что себя позволяла зам директора ето не укладывается не в какие рамки даже со мной обращаясь грубо и хамить . я что говорить за учеников как унижают ли я етому свидетель . но конец то правда открылась и пусть отвечают Ура.. Правда восторжествовала

      • Так , Валентино . Це – правда. Сама неодноразово чула від Зіни Степанівної принижливі та жахливі слова у свою адресу . Вони там , забули хто вони є і за чії кошти живуть , а бідні діти страждають та голодують . Бог є на світі і сиротів та бідних захистить від таких фашистів !

  • Шановні, туди перевірки їздять кожен місяць. Туди що сліпі їздять? Що стосується крадійства, крадуть усі при чому всі знають і ніхто ні чого НЕ робить. Позвільняти тих хто працює в департаменті і обласній раді. Навіщо такі контролюючи органи?

    • я з Вами повністю згідна . Та звільнити директора , завуч школи і усіх отих ” учительків ” молоденьких , які одягаються та приходять на роботу до учнів , не як вчителька і на перервах сидять з сигаретами та п’ють енергетичні напої ….. Стид і страм !

  • так . це усе правда , що Ви усі тут пишите . А , чому були ” сліпі ” ? наш директор та завучка Зіна Степанівна уміють ” грати ” на публіку . Особливо Гнат Миколаївич , у нього там , усе ” схвачено ” та ” заплачено ” дитячими – сирітськими грошима . Які держава нараховує дітям сиротам і школа зобов’язана надати кожному випускникові його власні сирітські гроші та житло і допомогти вступити до навчальних закладів ….. Молодші діти крадуть з їдальної хліб та ховають під подушку – вихователі знаходять б’ють і залишають без обіда . Старші учні ходять по сосідах , які проживають рядом біля школи та наймаються за копійки і їжу , або одежу …. Про ці жахіття , які кояться уже багато років у цій школі , знали і знають усі та усі мовчать і бояться наших ” керівників ” пришколі …. Про ту школу , можна багато розповідати та вислуховувати , але дуже жалко дітей тих , що там навчаються зараз . ЩО БУДЕ З НИМИ !

    • Ви при своєму розумі???? Хто ви взагалі???Щоб писати такий треш, потрібно не мати ні совісті, ні здорового глузду! Ваші вислови жодним чином не пов’язані між собою змістовно та не підкріплені аргументами. Суцільне “чув дзвін, та не знаю де він”. Вибачте, але від ваших коментарів тхне зловтішанням.

      • пишу про те , що знаю та про тих кого особисто знаю , на жаль : звільнити з посади директора школи Дідич Гнат Миколайович , завуч Орися Михайлівна ( не пам’ятаю прізвища ) та усі оті молоденькі ” вчетельки ” , секретар і т.д …

  • Так и я могу подтвердить что ету кантору уже давно надо было посадить за беспредел что там творят . если бы там проверки проводились людьми не так как здесь уже выразились слепые .надо проверки делать людям с сердцем .

    • просто батькам дітей , які там навчаються , не треба боятися виговорюватися в ” лице ” , як і робить Орися Михайлівна . Вона людей за людей не рахує та принижує всілякими словами , як дітей так і їх батьків .

  • Я,випусник 2008р. Ничого поганого неможу сказаты за школу.Добри вчытели, вихователи.Памятаю як давалы сильотку и багато здавалы назад бо наилысь.Багато досягнень моих почалось из школы завдякы вчетелив та вихователив.Перше мисце з истории Украины серед пту, перше з шахматив.Исты давалы бани,йогурты,апельсины,масло,молоко,мясо.

  • Влада просто хоче закрити школу, ось і вся правда. Її хотіли закрити ще в цьому році. Уповноважений ВРУ з прав людини зробив усе щоб її точно закрити, незважаючи на протести людей які там працюють. Звичайна замовна стаття і замовна перевірка.
    Дайте відповідь—чому тільки один заклад? В інших все гаразд. ? Моя дитина мерзне в садочку, через те що опалення включають в листопаді. Де про це стаття?

    • Цілком з вами погоджуюсь. Посилений тиск на колектив цієї школи видає саме цю “замовність”. Особливо брехливі статті та коменти під ними. Таке враження, що Світлана та їй подібні – це занадто зацікавлені особи. І не обійшлось це дезінформативне знущання без їх участі.

  • Світлано та її однодумці! Дайте відповіді на ці питання хоча б собі.
    У вас є діти? Скільки їх? Ви все встигаєте? У вас завжди ідеальний порядок? Ви готуєте їм 5 разів на день? У них завжди ідеальний режим дня? Ви проводите з ними виховні години тричі на тиждень? Чи ви берете участь у заходах обласного чи державного рівня кілька разів на місяць? Ви ніколи не розмовляєте з ними строго, коли цього потребує ситуація? Ви суцільний ходячий позитив ? І у вас дома ніколи не закінчується фестиваль ввічливості?Я ДУУУУУЖЕ СУМНІВАЮСЬ!!! У цій ситуації ви не в змозі впоратись зі своїми емоціями, навіть коли це вас особисто не стосується. Що говорити тоді, коли вам дати 100 дітей!!!??? Таких різних і з такими різними долями! Ви в змозі виконати кожен пункт із моїх запитань?????? А для колективу цієї школи це тільки 10 частина щоденної праці!
    Задумайтесь і припиніть це безглуздя!!! Якщо це вас стосується і ви ображені на когось особисто, то прийдіть і поговоріть. Це буде дорослий свідомий вчинок! Не можете наважитись, припиніть лити цей бруд.

  • Здравствуйте Ирина я мать 2 детей и справлюсь не только с этими пунктами что вы написали но и больше я их мать . но отмечу вам я не на кого не в обиде только очень хотелось чтобы люди были людьми не важно какую должность они на данный момент занимают . да я понимаю что детей много и дети сложны в каждого свой характер ** Но ** если нет терпения так надо менять профессию а не срывается на детей без защитних и там таких много на жаль . очень хотелось чтобы у людей работающих в таких учреждений было Сердце .

  • Вам має бути знайома така ситуація – є людина, існування якої не дуже вигідне, її оголошують відьмою , прив”язують до ганебного стовпа, закидують камінням, знущаються, насміхаються, ЗЛОВТІШАЮТЬСЯ, і після всього цього – спалюють. Нічого не нагадує?????? Так я бачу зараз ситуацію у цій школі. Люди із середньовічним мисленням, поняттями і цінностями вирішили погратися у інквізиторів. У будь-якому закладі, організації, сім”ях бувають проблеми, незгоди, конфлікти. Але це точкові ситуації, вони не є масовими. І тим більше не є причиною закриття школи! Це все є наслідками тотального дискрімінаційного поділу – ПРАВА – у дитини, а ОБОВ”ЯЗКИ – у вчителя ???? Так дуже зручно!!! Вчитель же не людина. Це ж так, істота якась без потреб, без особистого життя, без емоцій. Так ви вважаєте??? Вчитель – це не обслуга дитини! Школа – це не агество з догоджання! Та доки не буде Конвенції про ОБОВ”ЯЗКИ дитини і ПРАВА УЧИТЕЛЯ, цей конфлікт матиме статус ДОВІЧНОСТІ!!!

  • Я,випускниця 2007р.Я навчалася у школі інтернат 2.Ви всі знаєте,що учні які попадають у школу не легка доля ,бо їх хтось залишив … І я одна із них.Коли попала до школи я постоянно плакала і кликала маму щоб мене забрала…Но на мене за це не кричали не били ,тим більш ніде не закривали,а дали мені відчути що я комусь потрібна,що я не одна у цьому світі.І в мене появилася велика родина У школі я зустріла свого майбутнього чоловіка якого сильно люблю на даний момент ми виховуємо двох чудових наших діток.В нас повноцінна любляча сім’я.І я вам кажу.що все що ми маємо завдяки нашій школі.
    P.S ВАМ ДЯКУЄМО ЗА ВСЕ !!!Ми вас ніколи не забуваємо,любимо і згадуємо.Аня і Коля

Залишити коментар