Синод затвердив текст Томосу про надання незалежності українській церкві

Вселенський патріархат на засіданні Синоду, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви, що є одним з останніх етапів для надання Україні Томосу, а також затвердив текст Томосу.

Про це йдеться у рішенні Синоду, передає ТСН.ua.

“У контексті попереднього рішення Вселенського патріархату щодо надання автокефалії українській церкві та підготовки до надання патріархального і синодального томосу Священний Синод схвалив проект конституційного статуту Української церкви”, – йдеться у ньому.

Окрім того, Константинополь офіційно повернув канонічність предстоятелям, священству та вірним УПЦ Київського патріархату і УАПЦ. Синод зняв усі обмеження, що були накладені Російською церквою на українських “розкольників”, і тепер митрополит УАПЦ Макарій та патріарх УПЦ КП Філарет офіційно визнані повноправними благодатними архієреями світового православ’я. Це дозволяє їм провести об’єднавчий собор.

Президент України Петро Порошенко привітав українців із рішенням Синоду Вселенського Патріархату.

Глава держави також повідомив, що Синодом прийнято рішення про скликання Об‘єднавчого Православного Собору, дату проведення якого незабаром оголосить Патріарх Варфоломій, а учасники Собору оберуть предстоятеля незалежної Автокефальної Православної Церкви України і йому і буде вручено Томос про автокефалію.

На фото – Вселенський Патріарх Варфоломій, orthodoxia.info.

Реклама

Залишити коментар