Фищук виконав менше половини обіцяного на посаді голови Чернівецької ОДА

Сьогодні, 27 листопада, в голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука останній робочий день на посаді. Видання “Слово і Діло” підрахувало, скільки обіцянок дав губернатор, які з них він виконав, а які виявилися пустослівними.

Цю посаду Олександр Фищук обійняв у лютому 2015 року, відтоді дав 48 обіцянок, з яких виконав лише 20 (42%), а 17 – провалив, йдеться у публікації видання.

Екс-голова ОДА придбав цього року обіцяне обладнання для онкологічного диспансеру. Йдеться про прилад радіологічного точкового опромінення, який коштує 11 мільйонів гривень. Станом на початок жовтня проводилися пусконалагоджувальні роботи обладнання, запустити його планують до кінця року.

Окрім того, Фищук вирішив проблеми футбольного клубу “Буковина”.

“Всі ми знаємо, в якому критичному стані зараз перебуває “Буковина”. Мають обговорити шляхи виходу з цієї ситуації. Перш необхідно завершити цей рік, а потім обговоримо про подальші перспективи”, – сказав він у серпні минулого року.

З представниками клубу Фищук обговорював створення фонду підтримки, питання виділення земельної ділянки для будівництва навчально-тренувальної бази. У 2017 році для фінансування ФСК було виділено 500 тисяч гривень, на цей рік передбачено 214 тисяч. А питання виділення землі перебуває на стадії розгляду.

У 2015 році, в перший рік перебування на посаді, Фищук пообіцяв, що кожен учасник антитерористичної операції, який звернеться із заявою на отримання земельної ділянки, отримає її. У 2015 році на отримання землі була подана 1 тисяча 681 заявка, задовольнили 579 з них. Станом на жовтень минулого року від учасників АТО отримали 4 тисячі 24 заяви на виділення ділянки, задовольнили – 2 тисячі 47 заяв, була зафіксована 561 відмова. Таким чином, екс-чиновник зі своєю обіцянкою не впорався.

Не зміг Фищук минулого року реконструювати очисні споруди Хотина. У жовтні була замовлена проектно-кошторисна документація й зведений кошторис, у грудні документація проходила державну будівельну експертизу. У підсумку проект включили до стратегії регіонального розвитку на 2018-2020 роки.

Провалив колишній керівник обладміністрації обіцянку відкрити дитячий садок у селі Карапчів. Фищук говорив, що в 2017 році буде запущена перша черга установи, на це буде спрямовано 12 мільйонів гривень від Державного фонду регіонального розвитку державного бюджету та 1,4 мільйона гривень із місцевих бюджетів. У грудні будівництво дитячого садка перебувало на стадії завершення. До 31 грудня планувалося завершити будівництво робіт на об’єкті, а здати його – в січні 2018 року. Але через необхідність вирішити фінансові питання здачу об’єкта відклали на другий квартал 2018-го.

Не склалося у Фищука з обіцянками, які стосуються пунктів пропуску. За два роки (до 2019-го) він збирався збудувати ПП “Долішній Шепіт”, “Руська” та “Біла Криниця”. Питання будівництва та відкриття нових пунктів пропуску належить до повноважень Державної фіскальної служби України. ОДА змогла б почати роботи після отримання відповідних повноважень. Тому Фищук дав обіцянки, виконання яких узагалі не в його компетенції.

Крім того, екс-голова обладміністрації планував запустити потяг з Одеси до Ужгорода.

“Ми хочемо відновити залізничне сполучення на відрізку Чернівці – Ужгород із заїздом на 40 кілометрів на територію Румунії. У перспективі плануємо запустити потяг з Одеси через Молдову, Чернівці – до Ужгорода, розвантаживши тим самим львівський ділянку залізниці. Поїзд слідуватиме з Чернівців на Коломию, а потім – у напрямку Ужгорода”, – розповів Фищук.

Листа з відповідною пропозицією він надіслав до Адміністрації президента та РНБО. Віце-прем’єр Степан Кубів доручив центральним органам опрацювати це питання. Можливо, поїзд запустять, але вже без Фищука.

Як відомо, Олександр Фищук став одним із чотирьох голів обласних адміністрацій, які в листопаді втратили свої посади. Тепер виконувати обов’язки голови Чернівецької ОДА буде перший заступник Михайло Павлюк.

Сам Фищук заявив, що не має наміру йти з політики, а причиною звільнення вважає боротьбу з контрабандою. “Зокрема, я боровся за те, щоб товари не завозили в Україну поза митним контролем. При вирішенні цієї проблеми я вступив у конфлікт із керівником митниці Миколою Салагором. Вважаю, що це й призвело до моєї відставки”, – розповів він.

Реклама

Залишити коментар