Верховна Рада збільшила штраф для п’яних водіїв до 51 тис. грн

За керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до 51 тис. гривень 

Про це йдеться в прийнятому парламентом законопроекті №7279-д, передають Українські Новини.

Цим документом вводиться інститут кримінальних проступків в Україні, а крім того, встановлюється кримінальна відповідальність за управління транспортом (зокрема і водним) в стані алкогольного сп’яніння.

Так, в Кримінальний кодекс включено ст. 286-1, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

За ті самі дії, вчинені повторно, передбачено штраф у розмірі до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 гривень) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Раніше Верховна Рада ввела інститут кримінальних проступків.

За прийняття законопроекту №7279-д в цілому проголосувало 239 депутатів з мінімально потрібних 226.

Кримінальним проступком є діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

На думку авторів законопроекту, введення інституту кримінальних проступків істотно спростить роботу органів розслідування і спростить розгляд в суді незначних кримінальних правопорушень.

Закон набуде чинності через 3 місяці з дня його опублікування.

Реклама

Залишити коментар