Майдан, Іловайськ, Гонгадзе: які обіцянки не виконав генпрокурор

Юрій Луценко – генеральний прокурор України, під якого Верховна Рада змінила закон. 258 нардепів дозволили людині без юридичної освіти та досвіду роботи в органах прокуратури очолити відомство.

Як відомо, сьогодні під час виступу у Верховній Раді Луценко заявив, що йде у відставку через політичні маніпуляції під час розслідування справи про вбивство Катерини Гандзюк.

Утім, генпрокурор сам давав гучні обіцянки, які далеко не всі виконав.

Так, у 2017 році Луценко заявив, що йому вистачить півроку для завершення  розслідування справи Гонгадзе. Наразі слідство триває.

Також Луценко планував до кінця осені 2017 року завершити справу щодо розстрілів на Майдані. Але коли зазначений термін сплив, у Генпрокуратурі повідомили, що досудове розслідування триває.

Серед гучних заяв Луценка була й обіцянка завершити протягом шести місяців  розслідування Іловайської трагедії.

Згодом у Генпрокуратурі повідомили, що завершити розслідування щодо котлів у Іловайську та Дебальцевому має військова прокуратура.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос у серпні 2017 року повідомив, що ніхто крапку у розслідуванні справи щодо Іловайського котла не ставив, “військова прокуратура працювала сумлінно, розслідуючи справу, і працює далі”. Наразі Україна передала до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформацію щодо вбивства українських військових у районі Іловайська.

А сьогодні генпрокурор дав чергову обіцянку – до кінця року завершити розслідування вбивства Катерини Гандзюк.

Серед основних перемог Юрія Луценка – справа Януковича про державну справу у зазначений термін – перший квартал 2017 року – передана до суду. Підозра перейде в обвинувачення, коли ГПУ отримає стенограму з ООН та свідчення.

Також генпрокурор до осені 2018 року завершив розслідування справи Надії Савченко. Як відомо, у березні Луценко надіслав до Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа Надії Савченко, яку підозрювали в замаху на державний переворот та підготовці теракту.

У процесі розслідування загибелі журналіста Павла Шеремета, що триває вже два з половиною роки. Вбивство досі не розкрите.

Фото  – espreso.tv.

Реклама

Залишити коментар