В Україні кожна третя жінка і кожен другий чоловік упевнені, що жертва сама винна у насильстві – опитування

В Україні розпочалася інформаційна кампанія “Говори проти насильства”, ініційована Міністерством соціальної політики України, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA).

У її рамках провели нейробіологічний експеримент, щоби подивитися, як люди дійсно реагують на прояви насильства.

“За байдужим виразом обличчя або посмішкою приховуються почуття, які руйнують зсередини. Ніхто не повинен терпіти маніпуляції, обмеження та заборони. Перший крок, щоб зупинити це — відверта розмова”, – написала на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

У рамках кампанії провели онлайн-опитування щодо того, що думають українці про домашнє насильство, а також разом із нейробіологами з’ясували, як психологічне насильство впливає на мозок людини.

Опитування показало, що 65% українців вважають себе обізнаними в темі, але під насильством розуміють переважно фізичні дії.

Кожен другий українець вважає, що “шльопнути” дитину по сідницях – не є насильством у певних ситуаціях, і лише третина сприймає як насильство демонстративне ігнорування дитини.

Водночас кожна третя жінка і кожен другий чоловік упевнені, що у випадку насильства інколи жертва винна сама.

Кампанія покликана навчити людей розрізняти прояви домашнього насильства, навіть від найближчих. Та відкрито про це говорити один з одним.

Проста розмова насправді може врятувати сім’ю, якщо не боятися поділитися своїми переживаннями. Але треба знати з чого її почати та як говорити.

 

Фото ілюстративне, happydity.org.

Реклама

Залишити коментар