У Франції проходить референдум за незалежність: на мапі світу може зв’явитися нова країна

У Новій Каледонії, яка є особливим адміністративно-територіальним утворенням Франції, сьогодні, 4 листопада, проходить референдум за незалежність.

Явка виборців дуже висока. Як повідомляє Le Figaro, за годину до закриття виборчих дільниць проголосували майже 73,68% виборців.

На референдумі жителям архіпелагу потрібно буде відповісти на питання: «Чи хочете ви, щоб Нова Каледонія отримала повний суверенітет і стала незалежною державою?».

За даними соціологічних опитувань, понад 60% людей, які мають право участі в референдумі, планують проголосувати за збереження єдиної з Францією держави.

Результати референдуму очікуються близько 22:00 за місцевим часом. Після оголошення підсумків голосування очікують виступ президента Франції Еммануеля Макрона.

Нова Каледонія – архіпелаг з десятків островів в південній частині Тихого океану, за 15 тисяч кілометрів від Парижа, що увійшов до складу Французької імперії в 1853 році.

З 1998 року є особливим адміністративно-територіальним утворенням Франції. Згідно з Нумейськими угодами, підписаними того ж року після насильницької кампанії з боку сепаратистів з корінного населення, до 2018 року в Новій Каледонії повинен був пройти референдум про статус території.

Реклама

Залишити коментар