Україна перша у світі застосовує систему ризик-менеджменту у держзакупівлях – Мінекономрозвитку

Україна перша у світі запустила систему ризик-індикаторів 100% закупівель. Новий механізм за допомогою математичного алгоритму обраховуватиме кожен тендер на предмет порушення за 35 критеріями.

Про це на прес-конференції повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

За словами Нефьодова, було визначено 35 ризик-індикаторів, через які проходитиме кожен тендер у ProZorro. Це означає, що система без людського фактора визначатиме потенційно ризиковані тендери і відправлятиме їх на перевірку.

Система відстежуватиме аномальну економію (понад 60%), роботу постачальника тільки з одним замовником, недеталізоване тендерне оголошення, надмірно велику кількість лотів в одній закупівлі та інші. Вся ця інформація потраплятиме до Державна аудиторська служба України, а вже спеціалісти ДАСУ прийматимуть рішення, чи ініціювати більш глибокий моніторинг.

Рішення про початок моніторингу буде публікуватися в системі ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття. Термін проведення моніторингу не буде перевищувати 15 робочих днів.

Кожного дня в Україні оголошується близько 5 тис. тендерів, які просто неможливо прослідкувати вручну. Перевірка відбувається, як правило, постфактум, коли відшкодувати збиток державі вже складно. З автоматичними ризик-індикаторами є можливість стежити за сотнею найбільш підозрілих тендерів і виявляти порушення ще до того, як вони фінально закрилися.

Фото – Максим Нефьодов, з twitter.

Реклама

Залишити коментар