Близько 600 тисяч гривень група телефонних шахраїв видурила у Чернівцях, по Україні – майже 3 мільйони

Група працювала за шахрайською схемою “ваш син у поліції, потрібні гроші”. Налагодили незаконне заробляння коштів люди, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі на Луганщині, на території, яка непідконтрольна Україні.

Сімдесят відсотків суми – на зону, а решта – спільникам на волі – за такою схемою шахраї працювали впродовж тривалого часу. Про це повідомив відділ комунікації поліції Тернопільської області.
По Україні злочинцям вдалося видурити у людей майже три мільйона гривень. Найбільшу суму отримали зловмисники у Чернівцях – близько 600 тисяч гривень.
Жертвами ставали мешканці не лише Чернівецької, але й Тернопільської, Хмельницької, Вінницької, Черкаської, Миколаївської та Волинської областей.
За словами начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Василя Джиджори, група працювала за шахрайською схемою “ваш син у поліції, потрібні гроші”.
У спільники собі взяли кількох осіб. Кожен виконував певну функцію. До жертви телефонували з тюрми, представлялися працівниками поліції, розповідали вигадану історію про горе та домовлялися про суму відкупу.
По гроші йшли уже інші особи. Ще одна спільниця після успішної операції перераховувала кошти на вказані картки.
Сімдесят відсотків заробленого йшло у місця позбавлення волі. Решту тридцять ділили порівно по 10 відсотків – координатору, кур’єру та на розвиток справи.
У кожному місті зловмисники винаймали подобово житло та кілька днів збирали “відкупні” зі своїх жертв. Іноді до справи залучали й водіїв таксі.
Спецоперацію по затриманню працівники ДВБ Тернопільщини та карного розшуку поліції провели одночасно у трьох областях держави – в Харкові, Миколаєві та Тернополі.
Підозрюваних затримали – це жителі Харківської та Кіровоградської областей. У них вилучили телефони, sim-картки, переписку ув’язнених та координатора, а також готівку й електронні гаманці, на яких знаходилися гроші.
Затриманим оголосили підозру відповідно до статті 190 частина 3 ККУ – шахрайство, вчинене у великих розмірах. Обрали їм і міру запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 500 тисяч гривень кожному. За незаконний, але прибутковий бізнес, усім загрожує покарання – позбавлення волі від трьох до восьми років.
Встановлюють оперативники управління ДВБ та ГУНП Тернопільщини і інших спільників злочинного угрупування.
Реклама

Залишити коментар