Основним ворогом незалежності України є корупція – дослідження

Переважна більшість українців убачає більше загроз для незалежності України серед внутрішніх причин, а не серед зовнішніх: 57% респондентів вважають топ-загрозою корупцію у владі.

Майже вдвічі менше (32%) кажуть про гібридну війну з боку Росії. До топ-загроз також відносять популізм політиків (24%), вплив олігархів (23%), відсутність нових облич (22,5%), еміграцію (19%).

Такі висновки зробила громадська організація “Детектор медіа” та Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за результатами дослідження “Ефективність державної політики у сфері інформаційної безпеки напередодні виборів: результати всеукраїнського опитування громадської думки”.

Експерти досліджували, як громадяни інтерпретують важливі суспільно-політичних події з точки зору схильності до проросійських чи продержавницьких трактувань, бачення найбільших загроз для України та сфер відповідальності органів влади.

Основні результати опитування представив заступник директора КМІС Антон Грушецький, директорка ГО “Детектор медіа” Галина Петренко і голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова.

Переважна більшість громадян (63,5‒74%) досить правильно відносить зовнішню політику, безпеку до сфер відповідальності Президента. Однак від чверті до половини громадян вважають Президента відповідальним у сферах, де його конституційні можливості більш обмежені.

“Цікаво, що в ключовому для Україні питанні корупції 47% покладають відповідальність саме на Президента, на уряд — 21%, а на правоохоронців, які мали б якраз бути в цій сфері найбільш дієвими, — 22%”, — зауважує Антон Грушецький.

“А найбільш симтоматичним є те, що в парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, лише 8% населення покладають відповідальність на парламент, і лише в двох сферах – реформування економіки та ЖКХ”,  – додала Наталія Лигачова.

Якщо говорити окремо про війну на Донбасі, то 46% українців вважають, що встановлення миру залежить від особисто Петра Порошенка, а 43% — що від Володимира Путіна. Ще 30% вважають, що це загалом компетенція української влади, а 16,5% — що компетенція російської влади.

Водночас більшість українців — 53–56% — вважають, що українська влада не має йти на поступки Володимиру Путіну для миру і 56% громадян України вважають неприпустимим заради миру жертвувати територіями й частиною незалежності.

Всеукраїнське соціологічне опитування проводив КМІС у вересні 2018 року на замовлення ГО “Детектор медіа” та за фінансування Міністерства закордонних справ Данії (“Даніда”). Було опитано 2026 повнолітніх респондентів, які проживають у 110 населених пунктах по всій Україні, крім тимчасово окупованих Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Фото – detector.media.

 

Реклама

Залишити коментар