Кредит не брав, а борг – заплати: понад 1000 українців стали жертвами шахрайських оборудок

Від афер через компанію мікрокредитування “Манівео” постраждали понад тисячу українців, підрахували в СБУ. На початку жовтня правоохоронці провели обшуки в офісі, вилучили комп’ютерну техніку й документи. У фінансових оборудках і СБУ, і потерпілі підозрюють топ–менеджерів компанії.

Більшість потерпілих – підприємці, які працюють на платформі держзакупівель.

Як стало відомо, у справі про фіктивні кредити “Манівео” з’явився слід системи публічних закупівель Prozorro, повідомляє “Фінансовий клуб“.

Співзасновник українського стартапу DroneUA Валерій Яковенко розповів, що опинився серед постраждалих, від імені яких нібито були взяті кредити у фінансовій компанії “Манівео”.

“Я став жертвою шахраїв. І таких, як я, за даними СБУ, понад 1000 осіб. Ба більше, так втрапити може кожен. Інтернет-сайт Moneyveo.UA видав кредит третім особам, які оформили договір на моє ім’я. Про це я дізнався випадково, відкривши схожий на рекламний лист місячної давності”, – написав він у Facebook.

За його словами, інформація, на підставі якої були видані фіктивні кредити, була отримана на ресурсі Prozorro.

“Договір відкритий за документами, розміщеними на сайті Prozorro. Таких, як я, багато. Більшість потерпілих – підприємці, які працюють на платформі державних закупівель, керівники фірм і відповідальні особи, які зобов’язані розміщувати скани своїх паспортів у відкритому доступі”, – зазначив Яковенко, додавши, що тепер він повинен повернути Moneyveo 9300 грн.

Яковенко припустив, який вигляд має шахрайська схема: “Хтось у відкритому доступі бере персональні дані українців. Далі з цими документами оформляється заявка на отримання кредиту онлайн і важливий момент – як одержувач вказується кредитна карта абсолютно лівої людини. Звірення відповідності імені в документах і власника на карті не виконується. Сума береться невелика – кілька тисяч гривень, але вже через кілька місяців вона збільшується в 2-3 рази, за рахунок драконівських відсотків кешевого кредиту. Сума зростає з кожним місяцем і в певний момент починає бути абсурдною”.

Як відомо, “Манівео” надає послуги онлайн-кредитування з 2013 року. Компанія пропонує мікро-займи до 15 000 гривень на термін від 1 до 30 днів. “Манівео” не видає кредити на бізнес, лише фізичним особам на особисті потреби у форматі “кредит до зарплати”.

Компанії, які займаються мікрокредитуванням, заманюють клієнтів обіцянкою першої позики під умовні 0,01%. При цьому вже повторний кредит таких умов не передбачає – клієнта переведуть на стандартну ставку від 40% до 60% на місяць. Тобто якщо взяти в такій компанії 10 тис. грн на 30 днів, то через місяць доведеться повернути 16 тис. грн.

За підрахунками “БізнесЦензора”, “Манівео швидка фінансова допомога” входить у топ-5 найбільш прибуткових компаній з тих, що працюють у цій сфері.

Реклама

Залишити коментар