Українці мають право користуватися транзитними “євробляхами” – Верховний суд

Верховний суд України дійшов висновку, що українці мають право користуватися власними автомобілями з реєстрацією у інших країнах, ввезених з метою транзиту через митну територію України.

У рішенні суду вказано, що це не є адміністративним правопорушенням, передбаченим ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України.

“Такого висновку дійшов Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, якою позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил, передбачених ч. 2 ст. 469 МК України, та накладено на нього штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн)” – йдеться у повідомленні.

Зміст спору у тому, що чоловік наполягав на скасуванні постанови, згідно з якою його визнали винним у порушенні митних правил та оштрафували на 8500 гривень.

Ще у 2016 році суд першої інстанції на Хмельниччині став на бік водія, але пізніше апеляційний суд все ж визнав його винним.

Чоловік не погодився з таким рішенням і оскаржив його в касації.

“Позивач, бувши власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України з метою транзиту”, – йдеться у повідомленні суду.

При цьому під час судових засідань сам позивач визнав, що ввіз зазначений транспортний засіб для тривалого використання на території України, а режим “транзит” заявив, щоб уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів.

Колегія суддів зазначила, що у згаданій статті Митного кодексу немає такого митного режиму як тимчасове ввезення, тому у діях позивача відсутній склад адміністративного порушення.

 

Фото ілюстративне, з відкритих джерел.

Реклама

Залишити коментар