Константинополь зробив заяву щодо надання томосу Україні

У Стамбулі 11 жовтня представник Вселенського патріархату зробив заяву щодо Української православної церкви і томосу.

Згідно з рішенням Синоду, Вселенський паріархат продовжує процедуру надання томосу про автокефалію Українській православній церкві, передає “Радіо Свобода“.

“Скасувати юридичну чинність листа Синоду від 1686 року, виданого через обставини тих часів, який надав право “ікономії” патріархові Московському помазувати митрополита Київського, обраного соборами священства і вірян його єпархії, який би поминав Вселенського патріарха як свого першоієрарха під час будь-яких святкувань, виголошуючи і підтверджуючи свою канонічну підлеглість матері-Церкві Константинополя”, – йдеться у повідомленні.

Синод також постановив відновити канонічний сан глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета і глави Української автокефальной православної церкви (УАПЦ), митрополита Макарія, а “їхні вірні відновлені у спілкуванні з Церквою”.

Синод також звертається до всіх сторін із закликом уникати захоплень храмів, монастирів та іншої власності, як і всіх інших насильницький дій чи актів помсти.

Реклама

Залишити коментар