Румунська церква активно посилює свою позицію у Молдові

На облаченні румунського єпископа помічено карту Румунії з приєднаною до неї Молдовою.

Про це пише “Cerkvarium“.

Румунська церква не приховує, що її присутність у Молдові буде розширюватися.

Свого часу румунський патріарх неодноразово виступав з промовами на користь відновлення національної єдності румунського народу, в якій має брати участь Молдова, а також жителі “усіх румунських провінцій”, до яких входять Трансильванія, Бесарабія та Буковина (два останніх регіони частково належать Україні).

Крім того, 27 березня 2018 р. патріарх Даниїл взяв участь в урочистому зібранні румунського парламенту з приводу 100-ліття воз’єднання Бесарабії з Румунією. 27 березня 1918 р. було проголошено Закон по воз’єднання, в якому є такі слова: “Від імені народу Бессарабії Рада країни заявляє: Молдовська Демократична Республіка (Бессарабія) в її межах з Прутом, Дністром, Дунаєм, Чорним морем і старими кордонами з Австрією, відірвана Росією сто років тому від тіла старої Молдови, в силу історичного права і національного права, виходячи з принципу, згідно з яким самі народи вирішують свою долю, сьогодні і назавжди об’єднується зі своєю матір’ю Румунією. Хай живе союз Бессарабії з Румунією назавжди!”

Нагадуємо, що Румунський патріархат попри протести Російської православної Церкви, активно розвиває у Молдові свою Бесарабську митрополію. Румунський патріарх ще після проведення Критського собору 2016 р. запросив Вселенського патріарха Варфоломія на освячення Національного собору в Бухаресті, яке заплановано на 30 листопада 2018 р. Це запрошення на тлі конфлікту Фанару з РПЦ через українську автокефалію не скасовано, отже зрозуміло, що між Константинополем та Москвою румуни виберуть саме Вселенський престол.

У той же час запланований на вересень 2018 р. візит до Молдови патріарха Московського Кирила було скасовано. Про причини скасування не повідомляється. Однак прес-секретар патріарха священик Олександр Волков заперечив скасування та повідомив, що такий візит станеться в 20-х числах жовтня.

 

На фото – глава румунської православної церкви патріарх Блаженніший Даниїл.

 

Реклама

Залишити коментар