Парламент ухвалив у першому читанні законопроект про українську мову – Бурбак

Законопроект №5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Верховна Рада ухвалила в першому читанні.

Про це написав на власній сторінці у Facebook народний депутат України Максим Бурбак.

Документом пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та інститут Уповноваженого із захисту державної мови.

Це рішення підтримав 261 депутат, повідомляє Укрінформ.

Представляючи законопроект, голова Комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький повідомив, що комітет на засіданні 3 жовтня привів документ у відповідність до прийнятих після його реєстрації законів, зокрема “Про освіту” та “Про телебачення і радіомовлення”.

За рекомендацією Комітету з питань свободи слова та інформації стаття законопроекту про державну мову у телебаченні і радіомовленні викладено в редакції чинної статті 10 закону “”Про телебачення і радіомовлення”.

“Оскільки 13 жовтня вступає в силу новий закон, і вже бачите, як багато телеканалів перекладають свої іншомовні програми українською”, – сказав голова комітету.

У проекті передбачається, що з метою сприяння функціонуванню української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України діє уповноважений із захисту державної мови, якого призначає на посаду та звільняє Кабінет міністрів.

Відповідно до законопроекту опрацювання та утвердження стандартів української мови як державної здійснює Національна комісія зі стандартів державної мови. Її завданням є збереження, розвиток та захист державної мови через встановлення стандартів і методів перевіряння рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства та зайняття визначених законами України посад. Комісія є державним колегіальним органом.

Законопроектом визначається, що єдиним документом, який підтверджує рівень володіння українською мовою, є Державний сертифікат із безстроковим терміном дії, який видає Центр української мови за результатами іспиту. Іспит на рівень володіння українською мовою організовує та проводить Центр української мови.

Вище керівництво державои, депутати, офіцери, працівники центральних органів влади, навчальних та медичних установ тощо будуть зобов’язані вільно володіти українською мовою.

Окрім того передбачається, що держава може обмежувати ввезення в Україну книжкових видань іншими мовами.

 

Реклама

Залишити коментар