Для захисту від грипу потрібні респіратори – Супрун

Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Це особливо важливо усвідомлювати в період, коли багато людей починають хворіти на застуду та грип. Для захисту від інфекцій слід користуватися респіраторами.

Про це написала у Facebook виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Це досить відомий факт, втім, досі багато хто впевнено стверджує: одягаючи маску ми захищаємо свої дихальні шляхи від потрапляння збудників. Часом навіть називають хірургічні маски відповідною абревіатурою – засіб індивідуального захисту (ЗІЗ).

Хоча хірургічна маска і має певні переваги, вона працює та захищає не зовсім так, як здається. Роз’яснення внесе Infection Control in Ukraine/ Інфекційний контроль в Україні.”, – пише Супрун.

“Хірургічна маска захищає медика від ВЕЛИКИХ крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (при проведенні різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі).

Також вона зменшує кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі – тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб З дихальних шляхів”, – заявляє чиновниця.

За її словами, маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання. Натомість хірургічна маска не призначена для захисту від потрапляння збудників в дихальні шляхи, тобто вона не захищає від хвороб тих, хто власне її вдягає.

“На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок (що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу).

Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо при використанні масок, й зокрема це сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратору фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому (чого не має на масках)”, – додає Уляна Супрун.

Реклама

Залишити коментар