Бояри, “шандрам”, “приноси” – у Чернівцях відтворили автентичні обряди весілля

На святі “Осінь весільна” у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури і побуту відтворили стародавні обряди зі співами і танцями народних аматорських колективів Заставнівнщини та гостей з інших районів краю. 

Четвертий рік поспіль у Чернівцях аматорські колективи збираються у музеї просто неба, щоб продемонструвати народні традиції весілля. На цьогорічному святкуванні, що відбувалося у неділю, 16 вересня, чернівчани та гості міста познайомилися із заставнівськими обрядами.

Аматорські колективи відтворили традиції пошиття вінка, приходу молодого із боярами (дружбами) на подвір’я молодої, заводини у “шандраму” (палатку), прихід гостей-родини із “приносами” (подарунками), гуляння на подвір’ї молодої, викуп молодої, покривання та виряджання молодої. 

На святі “Осінь весільна” охочі могли придбати вироби народних майстрів Буковини.

Як відомо, “Осінь весільна” – не нове свято, яке народилося лише декілька років тому, а відроджене. Наприкінці 80-х років минулого століття свято весільної обрядовості заснував у Чернівцях знаний етнограф та фольклорист, багаторічний завідувач кабінету УМЦКБ Авксентій Яківчук.

Фото – Максим Козменко

Реклама

Залишити коментар