Щороку на Буковині реєструють близько 100 нових випадків інфікування ВІЛ

У Чернівецькій області успішно виконується регіональна програма протидії ВІЛ/СНІД. Такі підсумки підбив Департамент охорони здоров’я за результатами роботи  за 2015-2018 роки. 

На засіданні сесії Чернівецької обласної ради звітували про виконання Комплексної соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Чернівецькій області. Як відзначає заступник директора Департаменту охорони здоров’я Юрій Лесюк, протягом усіх років дії Програми її фінансування з обласного бюджету здійснювалося у повному обсязі, що дало змогу реалізувати всі напрямки роботи з протидії ВІЛ/СНІД, повідомляє прес-служба департаменту.

“Чернівецька область належить до регіонів із низьким рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію та низьким рівнем смертності від захворювань, зумовлених СНІДом. Однак статистика свідчать, що епідемію ВІЛ-інфекції в області ще не подолано. Щороку в області реєструється близько ста осіб із вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції, що й зумовило необхідність розробки й ухвалення “Комплексної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Чернівецької області на 2015-2018 роки”, – відзначає заступник директора департаменту.

Метою Програми, за словами Юрія Лесюка, було зниження рівня захворюваності й смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ тощо за рахунок бюджетного фінансування та коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Для досягнення мети, визначеної Програмою, в області було здійснено цілу низку заходів для поліпшення якості й доступності послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, послуг із лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я тощо.

Стосовно того, чи буде в області прийнято нову регіональну програму протидії ВІЛ/СНІД, то зі слів Юрія Лесюка, відповідно до чинного законодавства, це можна буде зробити після ухвалення відповідної державної програми.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, у Чернівецькій області станом на 01.04.2018 р. поширеність ВІЛ-інфекції становить 102,1 тис.

Реклама

Залишити коментар