Оприлюднено архівний лист, у якому єпископ Онуфрій підписав звернення про автокефалію УПЦ

Єпископ Онуфрій у 1992 році підписував звернення єпископату УПЦ щодо автокефалії української церкви. Хоч і дотепер Московський патріархат офіційно стерджує протилежне. 

Лист зі зверненням, який підписав також і Онуфрій, знайшли в архівах Київського патріархату. Про це у Facebook пише керівник інформаційного управління Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря, передає МБ.

“Багато з тих, хто цікавиться церковною історією, знають, що в січні 1992 р. три архієреї – єпископи Онуфрій (Березовський), Сергій (Генсицький) та Аліпій (Погребняк) нібито НЕ ПІДПИСАЛИ звернення єпископату УПЦ з проханням до покійного Московського патріарха Алексія ІІ та єпископату РПЦ невідкладно розглянути звернення Собору УПЦ 1-3 листопада 1991 р. щодо автокефалії Української Церкви”, – пише архієпископ Євстратій.

За його словами, стверджується, що ці архієреї не підписували і самої постанови Собору про автокефалію, але раніше вже були опубліковані оригінали відповідного документа з підписами усіх згаданих ієрархів.

“Враховуючи те, що днями очільники Московського Патріархату офіційно знову заявили, що не існує прохань єпископату УПЦ про автокефалію – в Київській Патріархії вирішили передивитися архіви. І було знайдено те, що можна побачити нижче. Текст не датовано, але з фрази на початку видно, що це саме він – адже від Собору до 22 січня 1992 р. минуло якраз близько трьох місяців”, – пояснив архієпископ.

Архієпископ Євстратій оприлюднив цей лист від 1992 року, у якому є підпис Онуфрія.

Нагадаємо, що зараз Онуфрій є предстоятелем УПЦ московського патріархату та постійним членом священного синоду Російської православної церкви.

Реклама

Залишити коментар