Військове вітання “Слава Україні!” парламент підтримав в першому читанні

Законопроект про встановлення у ЗСУ нового вітання “Слава Україні! – Героям слава!” замість вітання радянського зразка “Здрастуйте, товариші!” та “Бажаємо (бажаю) здоров’я!” Верховна Рада ухвалила в першому читанні.

За прийняття за основу законопроекту № 9036 “Про внесення змін статутів Збройних сил України” проголосували 283 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє Укрінформ.

У стройовому статуті ЗСУ пропонується встановити, що на вітання та прощання начальника або старшого за військовим званням “Слава Україні” всі військовослужбовці, які перебувають у строю, відповідали: “Героям слава”.

Водночас поза строєм на вітання начальника “Бажаю здоров’я товаришу (пане)” або “Вітаю, воїни (воїне)” військовослужбовці відповідають: “Бажаємо (бажаю) здоров’я товаришу (пане)”.

Пропонується також запровадити альтернативне військове звернення “пане” до діючого “товариш”.

Зараз на вітання начальника “Здрастуйте, товариші” всі військовослужбовці, що перебувають у строю або поза строєм, відповідають: “Бажаємо (бажаю) здоров’я”. Якщо начальник або старший за військовим званням прощається, то на його слова “До побачення, товариші” військовослужбовці відповідають: “До побачення”, додаючи в кінці відповіді слово “Товаришу”.

Зазначається, що прийняття цього документу дозволить забезпечити підвищення престижу військової служби та іміджу Збройних сил України в суспільств, впорядкування взаємовідносин між військовослужбовцями та запровадження нових традицій українського війська, йдеться у пояснювальній записці.

Разом з тим при розгляді законопроекту парламент дав доручення Комітету ВР з нацбезпеки при підготовці документа до другого читання передбачити такі ж зміни і в законодавство про Національну поліцію.

Як відомо, під час військового параду в День Незалежності в Києві 24 серпня як військове вітання вперше використовувались слова “Слава Україні!” та “Героям слава!”.

3 вересня Президент Петро Порошенко вніс у Раду відповідний законопроект.

Реклама

Залишити коментар