У Чернівцях продовжується реалізація програми “Доступні ліки”

Як повідомили в міському управлінні охорони здоров’я, з початку 2018 року комунальні медичні установи міста, які надають первинну медичну допомогу, є виконавцями Урядових програм щодо відшкодування вартості лікарських засобів.

Медичні заклади міста, які працюють в програмах, підписали договори з 36 аптеками для обслуговування пацієнтів по програмі “Доступні ліки”. За сім місяців 37,7 тис. жителів міста отримали ліки по вказаній програмі, ведеться відповідний облік, контроль за випискою рецептів та за здійсненням оплати аптекам. З метою виконання заходів щодо впровадження медичної реформи в м. Чернівцях сім амбулаторно-поліклінічних закладів з 01.08.2018 року змінили свою організаційно-правову форму з комунальних медичних установ на комунальні некомерційні підприємства (КНП), і відповідно, з розпорядників коштів стали одержувачами. Остаточна реєстрація КНП в органах Державної казначейської служби відбулася 27.08.2018 року.

Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України та Порядку відшкодування вартості лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17.03.2017 № 152 – комунальні некомерційні підприємства не можуть здійснювати відшкодування вартості ліків аптекам. Ця функція законодавчо закріплюється за розпорядниками бюджетних коштів – місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати міських рад. З метою вирішення ситуації, що склалась, зняття соціальної напруги у суспільстві та недопущення припинення виконання програми забезпечення доступності лікарських засобів, у відповідності до листа МОЗ України від 23.08.2018 року № 182-04/22230 у місячний термін виконання бюджетних програм, що стосуються відшкодуванню вартості лікарських засобів, буде приведено у відповідність до вимог Бюджетного кодексу України.

Протягом вересня 2018 року будуть припинені діючи договори закладів “первинки” з аптечними закладами та укладені договори про відшкодування витрат з Управлінням охорони здоров’я Чернівецької міської ради. Всім аптечним закладам надані гарантійні листи, але, на жаль, деякі суб’єкти господарювання (аптеки) тимчасово припинили відпуск медикаментів за пільговими рецептами. Управлінням охорони здоров’я та керівниками закладів “первинки” проводяться щоденні переговори з керівниками аптек для того, щоб чернівчани не відчули незручності в період приведення процесу до вимог Бюджетного Кодексу, ведеться роз’яснення серед мешканців міста, проводяться переговори з метою прискорення процесу з керівництвом Державної Казначейської служби в м. Чернівцях.

Адміністрації закладів первинної медичної допомоги та міське управління охорони здоров’я звертається до чернівчан з проханням з розумінням поставитись до ситуації, яка склалась в державі, і зокрема, в Чернівцях, щодо певної затримки в реалізації програми “Доступні ліки”. Найближчим часом всі проблемні питання будуть вирішені.

Реклама

Залишити коментар