Конфлікт у Ломачинцях: 6-ох депутатів сільради, які голосували за об’єднання з Новодністровськом, хочуть відкликати – МБ

На Буковині “ініціативна група жителів” має намір відкликати шістьох депутатів Ломачинецької сільської ради, які раніше голосували за приєднання села до складу Новодністровської об’єднаної територіальної громади.

Про це у вівторок на прес-конференції у Чернівецькій ОДА повідомив депутат Сокирянської районної ради Ігор Нажига, пише molbuk.ua.

“Протягом останнього часу в селі відбуваються дуже багато гарячих і дивних подій. Це і блокування сільської ради з вимогою до обранців не підтримувати ініціативу про приєднання села до Новодністровської об’єднаної територіальної громади, і перекриття доріг, і багато інших схожих речей. У селі сформувалась так звана “ініціативна група”, яка вдається до підбурювання населення до протиправних і часто радикальних дій. А тепер вони ще й нібито ініціювали відкликання шістьох депутатів сільської ради, не обгрунтувавши це нічим. Це безпрецедентний випадок: вони вже навіть встигли відзвітувати у місцевих ЗМІ, що депутатів сільської ради відкликано. Тобто, ця група людей уже використовує цю тезу як факт. Але депутати й сільський голова звертатимуться до суду”, – повідомив Ігор Нажига.

За його словами, процедуру з відкликанням депутатів у Ломачинцях намагаються провести із грубим порушенням законодавства.

“Згідно закону, ініціативна група має повідомити про дату, місце і час проведення зборів з відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою не пізніше, ніж за два дні до дня проведення цих зборів. Однак, про це не були повідомлені ані депутати сільської ради, ані сільський голова. І в жодних регіональних ЗМІ не було жодних повідомлень про це. Крім того, депутати сільської ради не були поінформовані про здачі протоколів засідання і порядку ведення засідання. Більше того – депутатів не допустили до таких засідань. Навіть одного із членів територіальної виборчої комісії, який не належить до цієї ініціативної групи, не ознайомили з ходом засідання, не надали йому жодних матеріалів”, – повідомив Ігор Нажига.

На його думку, за цими діями у селі можуть стояти представники Сокирянської районної ради.

“Ми чудово бачили, що ця ініціативна група неодноразово консультувалася з Василем Козаком (головою райради, – авт.). Тим паче, що він сам публічно визнав, що він очолюватиме всі ці рухи”, – сказав він, додавши, що ініціативна група має на меті зірвати процес децентралізації на Сокирянщині у частині об’єднання села з Новодністровською об’єднаною територіальною громадою.

Водночас голова Чернівецької обласної виборчої комісії Микола Каспрук порадив виборцям з Ломачинців позиватися до суду.

“Цей позов має стосуватися не тільки скасування рішення їхніх постанов щодо припинення повноважень депутатів сільської ради. В такому випадку, на мою думку, громада може також звертатися до суду щодо припинення повноважень сільської територіальної виборчої комісії, тому що зафіксовані грубі порушення. Є й інше питання – на мій погляд, члени територіальної виборчої комісії не зовсім досконало знають закон. Тому що навіть у цьому випадку – якби вони припинили повноваження оцих шістьох депутатів сільської ради та повноваження голови сільської ради, при тому, що вони матимуть кворум, вони не зможуть скасувати попереднє рішення. Окрім того, зі слів мешканців села Ломачинці та зі слів депутатів, серед тих членів комісії, які залишилися, є і опозиціонери, які не будуть голосувати в унісон з тією більшістю, які лобіювали це питання”, – повідомив Микола Каспрук.

Як відомо, у липні цього року група жителів Ломачинців на 12 годин заблокувала депутатів сільської ради, журналістів та представників Центру розвитку місцевого самоврядування через наміри сільради ухвалити рішення про приєднання села до Новодністровської ОТГ.

Пізніше Гройсмана і Порошенка закликали провести кадрові зміни у керівництві Чернівецької ОДА у зв’язку із подіями в Ломачинцях.

Зрештою, згодом Ломачинецька сільська рада таки ухвалила рішення про приєднання села до Новодністровської ОТГ.

 

фото МБ

Реклама

Залишити коментар