Не хотіли віддавати борги місту. Чому депутати відправили у відставку мера Чернівців? – МБ

Політичне протистояння у Чернівцях, яке призвело до відставки мера Олексія Каспрука, пов’язане із небажанням окремих депутатів повертати борги, які в них є перед міським бюджетом.

У цьому переконаний Олексій Каспрук, про що він неодноразово заявляв під час своїх брифінгів, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець“.

“Без виборів ця війна у міській раді буде вічною. Чітко розумію, що так звана опозиція працює за принципом – чим гірше, тим краще. Є реальні цифри та реальні гроші, за які вони готові боротися. Ситуація загострюється у Чернівецькій міській раді. Розумію, що під такими речами, як захист людей, стоять прагматичні речі – ресурси та гроші”, – сказав Каспрук напередодні своєї відставки.

Виконавча служба не може знайти автівки й майно Чинуша

Олексій Каспрук навів приклади та озвучив цифри, скільки деякі депутати міської ради заборгували місту.

“Підприємством “Бук-ТБ” (належить сестрі Василя Продана Оксані Бабіч), яке володіє незаконним ринком на вулиці Зеленій, за фактичне користування землею не було сплачено до міського бюджету 4,3 млн грн. Зрозуміло, що я заважаю на цій посаді, бо я вимагаю сплати цих коштів. І буду робити все можливе у судовому порядку”, – сказав усунутий з посади мер.

“Авіакомпанія “Буковина” заборгувала орендної плати за землю місту 1,3 млн грн. Одним із керівників цієї компанії був батько депутата міської ради Андрія Робертовича Ілюка – Роберт Францович Ілюк. Мотив 1,3 млн грн – хороший, щоби бути в опозиції до мера”, – сказав він.

“Сума заборгованості депутата міської ради Валерія Чинуша становить 1,2 млн грн. Є рішення судів, є постанова на арешт майна, є минулорічна постанова про розшук майна боржника, а саме декількох автомобілів, які виконавча служба знайти не може”, – сказав Каспрук.

“Неодноразово на сесії Валерій Миколайович Чинуш заявляв, що сплатить кошти до міського бюджету. На жаль, цього не відбулося”, – зауважив міський голова.

Крім того, посадовець заявив, що вимагатиме сплати коштів у депутата Ярослава Петришина за користування приміщенням на вулиці Комарова.

Депутату-мільйонеру стало “зле жити”

“МБ” неодноразово писав про депутатів-злісних боржників за землю в Чернівцях. Скажімо, одним із них є представник фракції “Рідне місто”Валерій Чинуш.

Обранець, який щороку декларує мільйонні доходи, житло площею майже 500 “квадратів”, автівки елітного класу і внески у статутні фонди підприємств розміром понад 7,6 мільйона гривень, упродовж 10 років не може знайти майже 1,2 млн грн, щоби повернути їх до міського бюджету як борг за земельну ділянку.

Борги перед містом і воля для «дерибану»: чому відправили у відставку мера Чернівців

У 2008 році міськрада прийняла рішення про продаж земельної ділянки на вулиці Головній, 141, фірмі Чинуша, яка зобов’язалася заплатити протягом місяця. 30 календарних днів, щоб віддати місту борг, виявилось замало. Попросили річної розстрочки. Відтак повернути гроші зобов’язались до 2009-го. Від того часу борг фірми Чинуша зріс до суми 1,181 млн грн, і їх депутат, вочевидь, повертати не збирається.

– За ці гроші можна було зробити багато доброго для міста, – каже О.Каспрук. – Скажімо, п’ять міжбудинкових проїздів або обладнання придбати для лікарні. Щодо товариша Чинуша – це приклад цинічного використання свого депутатського статусу перед територіальною громадою.

На одній із сесій минулого скликання Валерій Чинуш заявив, що він не спроможний повернути гроші. Мовляв, бізнесменові не вистачає коштів, щоб розрахуватися з працівниками свого готелю.

А в січні 2017 року Чинуш на сесії бідкався, бо “підприємці стали жити гірше у три рази”.

“Із сьогоднішнього дня не знаємо, як зарплату маємо платити людям. Люди не знають, як хліб купляти. Це правда! І це сьогоднішня влада! Ви не усміхайтесь, сьогоднішня влада за ці три роки це зробила. Якщо дивитися так, то все-таки проголосуймо, щоб люди не платили за транспорт до першого числа. Дальше розберемся”, – заявив у своєму виступі Чинуш, додавши, що у нього на підприємстві працюють 620 осіб, і він не знає, як має виплачувати їм зарплати.

На цю репліку відреагував міський голова, зазначивши, що Валерій Чинуш сплачує податки не у Чернівцях, а в місті Кіцмані.

“У мене теж є свої кредити, є проблеми… Є звинувачення, є рішення суду. Це тяжко, і ми всі прекрасно розуміємо. У мене не було такого кілька років тому. Чому ми це не хочемо говорити? Люди добрі, бійтеся Бога!” – відповів йому Чинуш.

Серед боржників – Василь Продан

Ще одне підприємство, яке має чималу заборгованість перед містом – фірма “Бук-ТБ” (стихійний ринок на вулиці Зеленій), керівником якого є рідна сестра секретаря міськради Василя Продана. Згідно з висновком комісії, яка була створена у міськраді, базар заборгував місту 4,03 млн грн внаслідок порушення земельного законодавства.

Крім того, сам Василь Продан як підприємець, згідно з актом комісії, заборгував Чернівцям понад 244 тис грн.

У квітні цього року акти цієї комісії мав затвердити на своєму черговому засіданні виконавчий комітет. Проте для ухвалення цього рішення не вистачило голосів членів виконкому.

Борги перед містом і воля для «дерибану»: чому відправили у відставку мера Чернівців

Кореспондент “МБ” поцікавилась у Василя Продана, чи після відставки Каспрука вплине він на депутатів-злісних боржників.

“А що міняється? Як міняється ставлення до боржників з припиненням повноважень міського голови?” – відповів посадовець.

На запитання “Чи активізується робота?” Він дав відповідь: “Ні більше, ні менше”.

“Як пов’язане повернення з тим, хто виконує обов’язки голови міської ради? – сказав Продан. – Це робота міської ради. Якщо хтось заборгував місту, значить будемо вимагати, стягувати через суд, не через суд – самі повернуть. Це звичайна робота юридичного відділу. Мені дивно чути, що борги за те, що викупили готель “Буковина”, досі тягнуться. Такого не може бути. Наскільки я пам’ятаю, “Буковину” викупили 10 років тому. Що це за робота юридичного відділу, що вони за 10 років не можуть стягнути борги? То треба міняти такого керівника. Стільки за повернення боргів, як зроблено Олексієм Павловичем, більше зробити не можна. Можна продовжити цю роботу”.

Джерело – Молодий буковинець

Реклама

Залишити коментар