Сьогодні у західних областях очікуються грози та шквали

За даними Укргідрометцентру, вдень 1 серпня у західних областях України очікуються грози, в окремих районах сильні дощі, град та шквали 15-20 м/с.

У зв’язку з такою негодою Чернівецькій міській відділ УДСНС України у Чернівецькій області просить громадян дотримуватись основних правил безпеки під час грози.

Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості, не слід ховатися під високі дерева, особливо поодинокі.

На відкритому просторі краще присісти в суху яму чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу враження розрядом, а краще потрібно сісти, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд; не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев!

Не потрібно бігти! Також, якщо маєте при собі, не забудьте негайно вимкнути мобільний телефон! Якщо вас двоє, троє чи більше, – не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл.

Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, а не розкидано, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом; негайно слід позбутись усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники – покладіть у захищеному місці далі від себе; під час грози припиніть прогулянку на велосипеді.

Якщо ви знаходитеся в приміщенні: негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі будь-якого металевого начиння; не користуйтеся водопроводом. У жодному разі не слід у цей час митися у ваннах; утримайтеся від дзвінків по мобільному телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж опісля чергового грозового розряду.

 

Реклама

Залишити коментар