Не тільки Каспрук: кого з мерів українських міст депутати усували з посад – МБ

Мер Чернівців Олексій Каспрук, якого 29 депутатів усунули з посади, планує позиватися до суду з вимогою скасувати рішення Чернівецької міськради про дострокове припинення його повноважень.

“Думаю, що вже цього тижня подаватиму в суд. Юристи вже доопрацьовують документи тому, що тільки нещодавно дали список звинувачень і треба грамотно все оформити”, – сказав він у коментарі кореспонденту molbuk.ua.

Історія з усуненням Каспрука, а також попереднього мера Чернівців Миколи Федорука – не нові прецеденти в історії незалежної України.

Видання molbuk.ua нагадує ситуації в інших українських містах, коли обранці більшістю голосів відправляли у відставку мерів.

Тричі відновився на посаді

Міського голову Сєверодонецька Валентина Казакова достроково відправили у відставку 24-ма голосами депутатів міськради. Чиновнику довелося тричі звертатися до суду, щоб повернути собі крісло мера.

Казаков переміг на виборах у листопаді 2015 року, а вже через три місяці його звільнили.

Не Каспруком єдиним: кого з мерів українських міст депутати відправляли у відставку

Проте у квітні 2016 року Сєверодонецький міський суд визнав недійсною сесію міської ради, на якій депутати ухвалили рішення про відставку міського голови.

Пізніше це рішення підтвердив Донецький апеляційний адміністративний суд, тим самим відновивши його на посаді мера.

Однак уже у жовтні 2016 року Казаков написав заяву до парламенту з вимогою розпустити Сєверодонецьку міськраду. Своє прохання він аргументував тим, що депутати “ухвалюють рішення, що суперечать законам України”.

Після цього депутати “Опозиційного блоку” та “Батьківщини” вдруге за півроку припинили повноваження міського голови. І вже у листопаді суд знову поновив його на посаді.

Наприкінці 2016 року прокуратура Сєверодонецька направила до суду обвинувальний акт щодо мера, якого звинуватили у зловживанні владою. У грудні депутати втретє за рік ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Казакова.

В лютому 2017 року суд втретє відновив чиновника на посаді, а в квітні Казаков вирішив покинути пост мера за власним бажанням через погіршення стану здоров’я.

Рішення судів не зупиняли депутатів

Мера міста Енергодар Запорізької області Ігоря Наумичева депутати відправили у відставку в серпні 2014 року. Проте посадовцю вдалося відновити свої права на посту через суд. Крім того він отримав моральну шкоду та середню зарплату за період вимушеного прогулу в сумі майже 38 тис грн.

Не Каспруком єдиним: кого з мерів українських міст депутати відправляли у відставку

Та це не зупинило депутатів міськради. У жовтні того ж року депутати ще раз винесли рішення про недовіру Наумічеву, яке згодом скасував суд.

Поки тривали судові процеси, обов’язки міського голови Енергодара виконував секретар міськради Павло Музика. 24 березня 2015 року його було усунуто.

Нині мером Енергодара є Павло Музика.

Відновився на посаді заради запису у трудовій

27 вересня 2005 року депутатська більшість Львівської міськради відправила у відставку міського голову Любомира Буняка. Рівно через три місяці посадовець через суд відновився на посаді.

У відповідь депутати міськради прийняли повторне рішення про дострокове припинення повноважень Буняка. У свою чергу, це рішення опротестував прокурор Львова. Крім того, Буняк його оскаржив у одному з київських судів.

Пізніше Львівська міськрада, намагаючись оскаржити рішення про поновлення Буняка на посаді мера, програла апеляцію.

Не Каспруком єдиним: кого з мерів українських міст депутати відправляли у відставку

Юристи чинного на той час міського голови Андрія Садового обіцяли розібратися із двовладдям у апеляційному суді. Буняк заявляв, що був згоден керувати містом спільно із Садовим, уточнюючи, що у них прекрасні стосунки. Хоча, насправді екс-мер претендував швидше не на крісло мера, а на грошову компенсацію за весь час вимушеного прогулу, а також зарахування цих днів до його трудового стажу.

Юруправління Львівської міськраді пояснило, що діючий мер перебуває на посаді на законних підставах і правового механізму виконання рішення Апеляційного адміністративного суду немає.

Щоправда, частину претензій Буняка таки задовольнили. У жовтні 2010 року Франківський райсуд Львова постановив стягнути з міськради 86 тис грн за моральну шкоду та вимушений прогул, а також зобов’язав міськраду зробити відповідні записи у трудовій книжці Буняка.

Як відомо, Олексій Каспрук цього тижня збирається подати до суду з вимогою скасувати рішення Чернівецької міськради про дострокове припинення його повноважень.

Реклама

Залишити коментар