Оприлюднено текст обгрунтувань до проекту рішення про відставку Чернівецького міського голови Олексія Каспрука

На офіційному сайті Чернівецької міської ради з’явився текст обгрунтувань до проекту рішення щодо дострокового припинення повноважень Чернівецького міського голови Олексія Каспрука.

Як повідомляє molbuk.ua, документ на 42-х аркушах із обгрунтуваннями був оприлюднений на сайті мерії сьогодні вранці.

Документ складається із 17-ти пунктів, у яких автор проекту рішення, секретар ради Василь Продан стверджує про зловживання та порушення з боку міського голови Олексія Каспрука.

Так, в обгрунтуваннях йдеться, що протягом періоду діяльності Каспрука на посаді мера Чернівців посадовцем “допускалися порушення Конституції та законів України, прав і свобод громадян, не забезпечувалось здійснення наданих йому повноважень, що має своїм наслідком понесення персональної відповідальності у вигляді дострокового припинення повноважень Каспрука О.П. як Чернівецького міського голови за рішенням Чернівецької міської ради”.

Серед порушень, які, на думку автора проекту рішення, вчинив Каспрук, зазначені, зокрема, такі:

1. Міський голова протягом 22 місяців не вносив на розгляд міської ради пропозицій щодо включення шести осіб до персонального складу виконавчого комітету, а також впродовж 22 місяців не вносив пропозиції щодо внесення змін до кількісного складу виконавчого комітету, зокрема його зменшення до фактично затвердженої кількості 12 осіб.

2. Міський голова за 2,5 роки жодного разу не вніс на затвердження міськраді кандидатуру керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету.

3. Міський голова запропонував тільки дві кандидатури на посади своїх заступників, а після звільнення з цієї посади Марії Порчук не здійснив дії щодо заповнення вакантної посади заступника міського голови та не вніс відповідну кандидатуру на затвердження міської ради згідно чинного законодавства.

4. Олексій Каспрук з січня 2016 року не вносив на розгляд міської ради пропозицію щодо кандидатури на посаду секретаря міської ради.

5. Міський голова без правових підстав наділив повноваженнями Чернівецького міського голови іншу особу. Зокрема, на період свого відрядження у квітні 2018 року він поклав обов’язки міського голови на заступника мера Олександра Паскаря, з правом підпису документів.

6. Мер Чернівців систематично порушує Регламент міської ради, відмовляючись ставити на голосування різні питання за вимогою депутатів.

7. Олексій Каспрук на свій розсуд трактує чинне законодавство й оформляє протоколи засідання міськради виходячи з власних інтересів. Так, 20 грудня 2017 року на позачерговій сесії депутати подолали вето Каспрука, яке він наклав на пункт 2 рішення №1002. За подолання вето проголосували 28 депутатів. Тоді міський голова оголосив, що вказаний рішення є прийнятим і вказаний пункт цього рішення набрав чинності. Проте на позачерговій сесії 12 січня 2018 року депутати 28-ма голосами подолали вето міського голови на рішення №1065. Тоді Каспрук оголосив, що рішення не є прийнятим і пункт цього рішення не набрав чинності.

8. Мер Чернівців не забезпечив підготовку на розгляд ради проектів рішень з питань, що належать до її відання. Зокрема, посадовець не забезпечив підготовку та внесення на розгляд міськради Програми поводження з відходами в м. Чернівцях і Схему санітарного очищення міста. Також він не забезпечив виконання протокольного рішення про розробку Програми ремонту люків інженерних комунікацій на дорогах міста Чернівці та не повідомив депутатський корпус про причини невиконання рішення Ради. Крім того, міський голова не забезпечив виконання п’яти протокольних рішень міськради, які стосуються сфери житлово-комунального господарства, “Чернівецького тролейбусного управління”, реконструкції міських скверів та водоканалу.

9. Судами Чернівців 7 разів визнавалась протиправна діяльність посадових осіб департаменту містобудівного комплексу й земельних відносин у “земельних” питаннях. Проте міський голова не вживав жодних заходів, щоб припинити ці порушення земельного законодавства. Це призвело до порушення земельного законодавства та прав громадян і юридичних осіб при розгляді міськрадою проектів рішень, які стосуються 167 громадян та суб’єктів господарювання.

10. Чернівецький міський голова не забезпечує призначення на посади керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідної територіальної громади. Зокрема, після звільнення Івана Іванічека з посади керівника Чернівецького тролейбусного управління у зв’язку з виходом на пенсію, Каспрук не здійснив необхідних дій для призначення нового начальника комунального підприємства. Крім того, з травня 2017 року є вакантною посада керівника департаменту ЖКГ, а з листопада 2015 року – посада начальника відділу туризму міськради. Однак мер не здійснив необхідних дій для призначення нових посадовців.

11. Олексій Каспрук ухиляється від проведення конкурсів при призначенні на посади в органах місцевого самоврядування. Зокрема, у 2017 році посадовець призначив Ярослава Кушнірика на посаду директора департаменту ЖКГ. Пізніше Вінницький апеляційний суд визнав протиправним це призначення. У червні 2017 року мер призначив Ярослава Городенського на посаду директора містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради без проведення конкурсу у випадку. Крім того, Каспрук без конкурсу призначив Степана Руденка на посаду директора департаменту економіки. Водночас міський голова без конкурсу призначив на посаду начальника комунальної бюджетної установи “Чернівецька міська рятувальна служба на воді” Віталія Матвієнка. А в травні 2018 року мер призначив Ярослава Кушнірика на посаду директора департаменту економіки шляхом переведення з посади, на яку він був незаконно призначений.

12. Внаслідок бездіяльності міського голови Чернівців територіальна громада міста не отримала в комунальну власність нежитлові будівлі станцій підйому на вул. Барнаульській, 8А та по вул. Комунальників, 5А на безоплатній основі.

13. Олексій Каспрук не вжив необхідних заходів для заборони на території Чернівців захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів, яка передбачена законом України “Про відходи”.

14. Міський голова Чернівців допустив невиконання програм розвитку різних сфер Чернівців, затверджених міськрадою у частині освоєння виділених бюджетних коштів, що призвело до значного погіршення стану комунального господарства та соціальної сфери у місті.

15. Олексій Каспрук не вжив заходів щодо виконання 48 протокольних доручень та рішень, ухвалених Чернівецькою міськрадою з питань житлово-комунальної сфери, міського господарства та інших.

16. Міський голова Чернівців безпідставно обмежив доступ громадян до публічної інформації. 2 червня 2016 року Вінницький апеляційний суд визнав протиправними дії Каспрука щодо відмови у наданні відкритої публічної інформації.

17. Олексій Каспрук протиправно звільняв посадовців структурних підрозділів міської ради із займаних ними посад. Це, зокрема, начальника управління культури Григорія Волинця, директора Міської стоматологічної поліклініки Володимира Струка, головного лікаря пологового будинку №1 Дмитра Манчуленка.

Повний текст обгрунтувань до проекту рішення про дострокове припинення повноважень міського голови можна прочитати за цим посиланням.

Раніше повідомлялося, що Василь Продан надав ці обгрунтування лише увечері 24 липня, а міський голова Олексій Каспрук зауважив, що на всі ці питання у нього є відповіді.

Як відомо, 26 липня на черговій сесії міськради очікується розгляд ініційованого Проданом питання про дострокове припинення повноважень міського голови Чернівців Олексія Каспрука.

Реклама

Залишити коментар