Президент Чехії прийняв делегацію русинів, говорили про “більшу автономію” українського Закарпаття

Делегація поскаржилася, що українська влада не поважає їхні мову і культуру.

Президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію, яка нібито представляє інтереси русинів Закарпаття. Зустріч відбулася в день сторіччя приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини.

Про це повідомляє Радіо Прага.

За даними чеських ЗМІ, делегація обговорила з Земаном питання офіційного визнання русинів як окремого народу і статусу автономії для своєї території.

У складі делегації були сім осіб. Серед них – священик Дмитро Сидор, який 2012 року отримав в Україні умовний термін за сепаратизм, а також Михайло Тяско та Василь Джуган – підприємці, які давно проживають в Чехії і підтримують досить тісні контакти з Земаном. Вони входили до передвиборного штабу президента Чехії і супроводжували його під час поїздки до Росії.

Тяско, який називає себе заступником голови Світової ради підкарпатських русинів, поскаржився Земану, що “українська влада до сьогоднішнього дня не визнає русинів, не поважає нашу мову і культуру”. За його словами, президент Чехії вважає, що вирішити проблеми русинів можуть лише Мінські домовленості, а децентралізація “дозволить визнати русинів у Закарпатті як народ, визнати нашу мову в якості регіональної, в той час як українська мова буде державною”.

“Президент пообіцяв, що поговорить з паном президентом Зеленським і передасть нашу точку зору керівництву України”, – сказав Тяско.

Речниця президента Чехії Іржі Овчачек повідомила, що Мілош Земан під час зустрічі з русинами заявив про підтримку територіальної цілісності України.

“Його слова – лише констатація змісту Мінських домовленостей. Зміна централізації, яку вони передбачають, – цілком і повністю внутрішня справа України. У цей процес пан президент у жодному разі не буде втручатися”, – сказала вона.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс повідомив, що активісти, які виступають від імені русинів, “займаються не тільки своєю культурою і мовою, але й подальшою дестабілізацією нашої країни, яка на сході вже бореться з проросійськими сепаратистами і агресією з боку Росії”.

“Русинське питання – це не питання національності, а політичний проєкт, який в значній мірі підтримує, просуває і фінансує Кремль з метою дестабілізації ситуації в Україні, насамперед у Закарпатті”, – сказав Перебийніс.

Сам факт зустрічі президента Чехії з русинами дипломат відмовився коментувати.

Як повідомляє Радіо Свобода, згідно перепису населення в Чехії 2011 року, у цій державі визнали себе русинами 739 осіб. Перепис населення України 2001 року показує, що 10 000 закарпатців (0,8% від населення області) назвали себе русинами. Держкомітет статистики України не виділяє русинів і їхній діалект як окремі національність і мову. Частина русинів з політичних міркувань вважає себе “окремою нацією”, інші визначають себе як русинів-українців, одну з етнографічних груп українського народу.

Реклама

Залишити коментар