Комісія з журналістської етики оголосила телеканалу “Чернівецький промінь” публічний осуд

Комісія з журналістської етики вважає, що телеканал допустив порушення вимог Кодексу етики українського журналі

На розгляд Комісії з журналістської етики надійшла скарга заступниці декана факультету математики та інформатики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Мартинюк О.В. та Голови КЖЕ в Чернівецькій обласній організації НСЖУ, завідувача  кафедри журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Василик Л.Є. на сюжет «Студентство як адмінресурс політичних сил у Чернівцях», який вийшов у ефір 22 листопада 2018 року у новинах телеканалу «Чернівецький промінь».

Сюжет починається словами ведучої: «Студентство як адмінресурс політичних сил, або як забезпечити безкоштовну масовку-підтримку. Мої колеги підтвердять інформацію, що студентів просили прийти на суд до екс-мера Каспрука». Таким чином, від самого початку журналісти стверджують про застосування адміністративного ресурсу в університеті, хоча у самому сюжеті переконливі докази такого твердження відсутні. А будь-які твердження, що суперечать тезі про примус студентів, подаються журналістами таким чином, щоб викликати у глядачів сумніви.

Скаржники стверджують, що зазначений сюжет є недостовірним, журналісти, які його підготували, порушили принцип збалансованості та неупередженості подачі інформації, а також вдалися до порушень стандартів, визначених Кодексом етики українського журналіста:

Розглянувши сюжет та проаналізувавши аргументи, викладені у скарзі, Комісія з журналістської етики вважає, що телеканал допустив порушення вимог Кодексу етики українського журналіста.

У сюжеті журналісти зловживають використанням власних оціночних суджень та порушують вимоги статті 9 Кодексу етики українського журналіста, відповідно до якої факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного, а також неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.

Таким чином, встановивши порушення статей 6,8,9 та 10 Кодексу етики українського журналіста, Комісія оголошує телеканалу «Чернівецький промінь» публічний осуд.

Реклама

Залишити коментар