Суд дозволив “Ощадбанку” стягнути з РФ понад мільярд доларів за збитки від анексії Криму

Судді дозволили виконання рішення Арбітражного трибуналу в Парижі щодо компенсації збитків “Ощадбанку”, завданих унаслідок анексії Криму Росією.

Київський апеляційний суд визнав і надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного трибуналу в Парижі від 26 листопада 2018 року про компенсацію збитків українському “Ощадбанку”, завданих унаслідок анексії Росією Криму. Про ухвалу суддів повідомиляє DW.

Зазначається, що суд рішенням від 17 липня 2019 року ухвалив видати виконавчі листи на стягнення з РФ в особі міністерства юстиції на користь “Ощадбанку” один мільярд 111,3  мільйона доларів США відшкодування збитків плюс відсотки з 31 березня 2014 року та інші витрати на суму 3,87 мільйона доларів.

У вердикті зазначається, що суд відкрив провадження у справі 2 травня і сповістив посольство РФ 13 травня та мін’юст РФ 27 травня, однак боржник у місячний термін заперечення до суду не подав.

Рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді та в такому разі набуде чинності після розгляду такої апеляції, визнали судді.

За підсумками ухвали Міжнародного арбітражу в листопаді минулого року “Ощадбанк” заявив про суму відшкодування 1,3 мільярда доларів США і нарахування 97 тисяч доларів відсотків кожного наступного дня.

Слухання відбулося згідно з Арбітражним регламентом Комісії Організації Об’єднаних Націй щодо права міжнародної торгівлі 1976 року, а також згідно з угодою між урядами України та РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій.

Москва не визнала ухвалу Міжнародного арбітражу за позовом “Ощадбанку” через нібито відсутність у арбітражу юрисдикції на розгляд такого позову. Мін’юст Росії заявив, що вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення представлення та захисту інтересів РФ у зв’язку з цим рішенням.

Реклама

Залишити коментар