На ринки Чернівців не допустили ввезення зіпсованої риби, овочів з нітратами та олії без маркування

Нематоди в рибі – часте явище. Особливо це актуально для  морської риби.  Так цього місяця на ринках області лікарями-ветсанекспертами вилучено з реалізації майже 10 кілограмів оселедця, ураженого анізакідами, як повідомила прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

Такі гельмінти небезпечні для людини, адже є причиною паразитарної патології під назвою «анізакідоз». Живі личинки цих нематод мають токсигенні та алергічні властивості.

Але лідером сезонних вилучень другий місяць поспіль, безумовно,  лишаються молоді овочі. Капуста, редис, помідори, огірки,  свіжа зелень – сьогодні вони можуть бути не лише корисними, але й небезпечними. Перевищення кількості нітратів – характерний сезонний недолік настільки бажаних зараз продуктів. Спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області не допущено до реалізації більше 2000 кілограмів овочів. Серед причин вилучення – здебільшого нітрати.

Також Держспоживслужба наголошує на якість буряків. З початку сезону, березень – квітень, за результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів перевищення сягає вдвічі. Так при нормі 1400 мг/кг нітратів в буряку сьогодні цей показник може становити 2800 мг/кг. Що стосується редису, де норма нітратів  1200 мг/кг перевищення сягає  до 3087 мг/кг.

І надалі вилучаються продукти без маркування державною мовою. Відсутність документів, рослинна олія в тарі повторного використання (186л), домашня ковбаса (124 кг), молоко в петпляшках та молочна продукція з надмірно високою кислотністю (330 кг), курячі яйця з пошкодженою  шкаралупою та відсутнім відповідним маркуванням (446 кг) – основні причини недопущення у квітні.  Загальний же об’єм  небезпечної продукції у квітні склав  майже 3000 кг.

Шановні буковинці, наголошуємо, що купувати продукти необхідно лише в місцях офіційної торгівлі. Де спеціалістами проводяться всі необхідні дослідження та перевіряється наявність документів, які засвідчують походження, якість та безпечність продукції, що реалізується.

Реклама

Залишити коментар