Зупинка роботи уряду США – найдовша в історії країни: шатдаун триває

Теперішнє часткове припинення роботи уряду Сполучених Штатів Америки вже стало найдовшим в історії країни — 12 січня почався 22 день так званого шатдауну.

Після заключного раунду переговорів щодо припинення роботи уряду 11 січня Конегрес пішов на вихідні й після 00.00 годин почався найдовший “шатдаун” в історії США, повідомляє “Громадське”.

На перемовинах республіканці та демократи не просунулися у переговорах щодо фінансування стіни на мексиканському кордоні, чого вимагає чинний президент Дональд Трамп.

Робота федеральних установ США частково припинилась опівночі 22 грудня через відсутність грошей внаслідок неухвалення бюджету. Доки дебати щодо бюджету тривають, близько 800 тисяч федеральних службовців не отримують зарплату. Частину чиновників відправили в неоплачувані відпустки, інші продовжують роботу без оплати.

Каменем спотикання при погодженні бюджету стала вимога президента США Дональда Трампа виділити 5 млрд доларів на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою, проти чого виступають демократи.

Напередодні Сенат США ухвалив тимчасовий бюджет країни до 8 лютого 2019 року. У документі не були вказані 5 мільярдів доларів, які стали предметом суперечки.

Як зазначає AFP, попередня найтриваліша зупинка в роботі держустанов була з грудня 1995 року до січня 1996 — вона продовжувалася 21 день. Тоді 42-ий презилент Білл Клінктон не міг домовитися з Конгресом щодо фінансування охорони здоров’я та освіти. А за часів 44-го президента Барака Обами шатдаун у 2013 році тривав 16 днів.

Реклама

Залишити коментар