Енергетики хочуть довести водоканали до банкрутства – Асоціація водоканалів

Згідно з законом про ринок електроенергії у наступний рік водоканали повинні увійти зі стовідсотковою передоплатою та підписаними договорами з постачальниками електрики.

Однак галузь вже має мільярдні борги, тому постачальники не горять бажанням укладати угоди. Тож підприємства вірогідно перейдуть на постачання визначених компаній, що поставлятимуть електрику за завищеною ціною.

У такій ситуації стане неможливою виплата кредитів, взятих на оновлення інфраструктури, яка на 70% зношена. Під ударом опиняться місцеві бюджети, які замість того, щоб втілювати проекти в рамках децентралізації, будуть змушені гасити діри водоканалів. Про власне оновлення мереж можна забути, оскільки з березня під загрозою опиниться процес очистки води, а також виплата заробітних плат співробітникам.

Про це розповіла віце-президент Асоціації водоканалів Ольга Бабій, передає Цензор.НЕТ.

Основною проблемою водоканалів, на думку Ольги Бабій, є висока ціна на електроенергію, відповідно, підняття тарифів на воду.

“Звинувачувати у підвищенні тарифів будуть нас, хоча де-факто винен той, хто встановив ціну на електрику для постачальника останньої надії для водоканалів, яка є на 30- 40 % вищою від ціни, яка була до того – це Національна комісія. Друге. Національна комісія регулює тарифи тільки 50 водоканалів. Всім іншим тарифи встановлюють місцеві органи виконавчої влади. Зараз в нас, водоканалів, тарифів під нову вартість електроенергії нема, всі відмовляються його встановлювати – бо політика і вибори. Але, по-третє, одночасно з відсутністю тарифу на воду для населення вартість електрики для водоканалів підвищили”, – розповіла віце-президент Асоціації.

Ольга Бабій вважає, що з 1 березня у водоканалів очікується нова криза, оскільки вони укладають два договори – на розподіл електроенергії з колишніми обленерго, а другий – на постачання з новими гравцями ринку

“Припинення постачання електроенергії може статися будь-якого моменту: або не буде договору на постачання, або буде заборгованість. Заборгованість за спожиту електроенергію буде. Тарифи не буде своєчасно скориговано і на 1 березня заборгованість становитиме місячне споживання без джерела для сплати. І тоді зупинки”, – додала вона.

Ольга Бабій передбачає, що водоканали продаватимуть так само, як і обленерго.

“Енергетики хочуть довести водоканали до банкрутства. Вони і зараз фактично банкрути, але після цієї ситуації можливості виходу з кризи вже не буде. Водоканали будуть виставлені на продаж за тією ж схемою, що й обленерго”, – зауважила віце-президент Асоціації.

За словами Ольги Бабій, кризова ситуація вигідна компанії ДТЕК, яка отримає найбільше прибутків як “постачальник останньої надії”.

Віце-прем’єр Асоціації додала, що відповідальним за цю ситуацію у першу чергу є прем’єр, оскільки він та профільні віце-прем’єри і міністри мають офіційно заявити чому не відбулося те, що мало відбутися на вимогу закону. І по-друге, чому досі не прийнята постанова Кабміну, яка забороняла б відключати водоканали.

Фото – 1news.zp.ua.

Реклама

Залишити коментар