Автокефалію для УПЦ просили всі президенти, крім Януковича – Варфоломій

Патріарх Варфоломій заявив, що всі президенти України, крім Януковича, просили у нього Томос для Української церкви.

Вселенський Патріарх Варфоломій під час розмови з очільником Руської православної церкви Кирилом 31 серпня на Фанарі сказав, що запит України про надання томосу про автокефалію є законним.

Витяг з переговорів патріархів опублікувало грецьке церковне видання Orthodoxia.info.

Оприлюднені уривки бесіди показали повну розбіжність в українському питанні між Вселенським патріархом Варфоломієм та главою РПЦ Кирилом.

“Українці не відчувають себе комфортно під владою Росії та бажають бути абсолютно вільними на релігійному та політичному рівнях, а тому попросили Церкву-Матір допомогти їм. Церква-Матір вважає їхній запит законним і дотримуватиметься тієї політики, яка була визначена на останній сесії Священного Синоду”, — зазначив Вселенський Патріарх.

За його словами, усі президенти України просили про надання автокефалії, окрім Віктора Януковича.

“Крім колишнього президента Януковича, якого я зустрів 10 років тому, всі інші просили Вселенський Патріархат про надання автокефалії. В останні роки не тільки Президент Порошенко, але і парламент країни ухвалили відповідні рішення”, — сказав Варфоломій.

У відповідь на ці слова глава РПЦ Кирило заявив, що всі ті, кого згадав Варфоломій, “представляють одну і ту ж політичну силу”.

“Вони хочуть автокефалію з метою зміцнити свою владу, яку захопили незаконно. Народ буде їх скидати і виганяти із влади, тому вони хочуть отримати автокефалію, щоб утриматися при владі з підтримкою авторитету Вселенського патріархату”, – сказав він.

У свою чергу, патріарх Варфоломій нагадав Кирилу, що він не може відвідати Україну і що багато священнослужителів не згадують його під час богослужіння.

“Хіба ви вважаєте, що це не є проблемою? Чи не це переконливий доказ того, що вас не зустрічають доброзичливо?”, – запитав він у глави РПЦ.

Також під час обговорення з’ясувалася радикальна різниця в підходах церков до інтерпретації історичних подій. Московський патріарх кілька разів підкреслив необхідність організації наукової конференції, яка буде займатися питаннями аналізу історичних подій, але Патріарх Варфоломій зазначив що “такий підхід відкладе справу до грецьких календ”.

 

Фото – romfea.gr.

 

Реклама

Залишити коментар