Зеленський підписав указ про ліквідацію МСЕК

У вівторок, 22 жовтня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації з МСЕК і зловживань посадових осіб державних органів з отриманням інвалідності. Також президент підписав указ №732/2024, яким з 31 грудня 2024 року медико-соціальні експертні комісії будуть ліквідовані

З метою посилення протидії корупції та усунення зловживань у процесі встановлення інвалідності для посадових осіб державних органів, Рада національної безпеки і оборони України ухвалила низку важливих рішень.

Ось основні з них:

Офісу Генерального прокурора, Службі безпеки України, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України та Національному антикорупційному бюро України доручено протягом одного місяця прозвітувати про заходи, вжиті для виявлення, розслідування та протидії корупційним та іншим кримінальним порушенням, що виникають під час встановлення інвалідності для посадових осіб. За результатами проведеної роботи ці органи мають запропонувати відповідні кадрові та організаційні рішення.

Кабінет Міністрів України зобов’язаний забезпечити:

  • Неухильне виконання рішення РНБО від 30 серпня 2023 року щодо військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також вжити заходів до посадовців, які неналежно виконують або затягують виконання цього рішення.
  • Створення робочих груп у складі Міністерства охорони здоров’я, ДБР, СБУ, Національної поліції та обласних військових адміністрацій для перевірки рішень медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), які встановлюють інвалідність посадовим особам державних органів.
  • Протягом трьох місяців доповісти про результати перевірок, а в разі виявлення необґрунтованих рішень – ініціювати їх перегляд, інформувати правоохоронні органи про виявлені порушення та вживати відповідних заходів реагування.
  • Разом із Міністерством цифрової трансформації розробити та подати план цифровізації всіх етапів проходження МСЕК, що має бути представлений на розгляд уряду протягом двох тижнів.
  • У тижневий строк провести аудит пенсійних виплат по інвалідності для посадових осіб разом із Пенсійним фондом України та правоохоронними органами.

Розробка законодавчих змін:

  • У місячний строк Міністерство охорони здоров’я та Міністерство соціальної політики мають подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який передбачатиме реформування системи медико-соціальної експертизи, зокрема ліквідацію МСЕК до 31 грудня 2024 року та запровадження нової моделі оцінки інвалідності на основі обмежень у повсякденному функціонуванні.
  • Пропозиції щодо перегляду механізму нарахувань пенсій для посадових осіб, а також регулювання заробітних плат і пенсій працівникам органів прокуратури.

Особливий контроль перетину державного кордону посадовими особами з інвалідністю:

  • Протягом місяця Кабінет Міністрів спільно з Державною прикордонною службою мають внести зміни до нормативно-правових актів, що регулюють перетин кордону колишніми посадовими особами з інвалідністю, та визначити перелік документів, що підлягатимуть перевірці.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зобов’язане до 30 листопада 2024 року перевірити виконання рекомендацій щодо корупційних ризиків у МСЕК, розроблених у 2021 році, та врахувати ці ризики в новій Антикорупційній стратегії. Також до кінця 2024 року НАЗК повинне розробити законопроєкти про внесення змін до Кримінального та Цивільного процесуального кодексів, які б передбачали кримінальну відповідальність для голів та членів МСЕК за незаконне збагачення.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар